Brýle proti modrému světluMasky na spaníŠpunty do ušíDoplňky stravyZnačkyPodzimní výprodejKontaktBlog
Porovnání brýlí

Kam má směřovat hlava při spaní?

Někteří lidé jsou v honbě za kvalitním spánkem schopni následovat všechny možné relevantní rady. Pokud vám úroveň vašeho spánku dělá i nadále vrásky na obličeji, zamyslete se nad správným umístěním postele, směřováním hlavy nebo ideální polohou pro spánek. Tento článek vám dá jasný návod pro to, abyste se už nemuseli bezmyšlenkovitě převracet v posteli, když…

Autor: Jan Zámečník  |   Zvěřejněno: 18. 9. 2024  |  Aktualizováno: 18. 9. 2024  |

Někteří lidé jsou v honbě za kvalitním spánkem schopni následovat všechny možné relevantní rady. Pokud vám úroveň vašeho spánku dělá i nadále vrásky na obličeji, zamyslete se nad správným umístěním postele, směřováním hlavy nebo ideální polohou pro spánek. Tento článek vám dá jasný návod pro to, abyste se už nemuseli bezmyšlenkovitě převracet v posteli, když už dávno máte spát.

Ideální umístění postele

Pokud přemýšlíte nad tím, kam postavit postel, aby to mělo pozitivní vliv na váš odpočinek, věnujte pozornost následujícím řádkům. Rozmístění nábytku v ložnici totiž tvoří jeden ze základních stavebních kamenů čínské filozofie feng shui.

( Více o feng shui metodě v článku Feng Shui ložnice: Harmonický prostor )

Podle tohoto učení by postel neměla být umístěna blízko okna ani naproti dveřím, neboť v okolí proudí energie Čchi, jejíž plynutí bychom tímto narušili. Postavte tedy postel čelem ke zdi tak, abyste měli přehled o místnosti (měli byste vidět na okno i dveře). Současně by okolo postele měl být dostatečný prostor – nestavte tedy postel ke zdi nebo do rohu místnosti.

pexels pixabay 262048

Kde mít hlavu při spaní?

Dalším podstatným aspektem ložnice podle feng shui jsou světové strany. Panuje přesvědčení, že nejlepší spánek si zajistíte, pokud bude postel postavena směrem na sever, západ, severozápad nebo jihovýchod – v opačném případě můžete trpět neklidným spánkem, ale dokonce se mohou u vás vyskytnout i noční můry.

Každá z výše uvedených světových strana má své výhody, a tak jestliže chcete na svém odpočinku vylepšit něco konkrétního, podívejte se na to, co vám orientace na danou světovou stranu může přinést.

Postel směrem na sever

Uklidňuje a pomůže vám s nespavostí; je vhodná obzvláště pro starší osoby.

Postel na jihovýchod

Naproti tomu jihovýchod se doporučuje lidem v produktivním věku, protože podporuje přísun energie a získání životní vitality.

Postel směrem na západ nebo severozápad

Hlava směrem na západ nebo severozápad vám poskytne skutečně skvělý, hluboký spánek.

Nemůžete si z výše uvedených možností vybrat? Pak by postel podle feng shui měla být umístěna čelem na sever. Jedná se o univerzální místo, které vám zajistí perfektní odpočinek.

pexels ketut subiyanto 4473872 edited scaled

Nejlepší poloha těla při spaní

Není bez zajímavosti, že i zvolená poloha má vliv na kvalitu spánku. Každý z nás preferuje určitou pozici, nicméně ne všechny jsou pro lidské zdraví vhodné. Třeba velmi oblíbená poloha na břiše je sice pohodlná a ocení ji lidé, kteří chrápou nebo mají problémy s bederní páteří, ale dochází při ní ke zvýšenému tlaku na klouby a svaly. Navíc páteř není ve správné poloze. Podobně nevhodné je i spaní „v klubíčku”, neboť škodí krku a zádům.

Naopak nejlepší polohou je spánek na zádech, díky které se vám budou vyhýbat bolesti páteře. Za určitých podmínek se doporučuje i spánek na boku, ale pouze tehdy, pokud máte k dispozici speciální anatomicky tvarovaný polštář.

Tip redakce: Přečtěte si více o správné poloze na spaní v dalším článku: Nejlepší polohy na spaní

pexels vlada karpovich 5357341 1

Další tipy pro zdravý spánek

Špunty do uší

Špunty do uší mohou být další skvělým tipem pro zkvalitnění spánku. Budou se vám hodit ne jen na cestách nebo koncertech, ale i doma když vás ruší sousedi či chrápání partnera.

Špunty do uší od SleepKing, jako jsou ty z řady Amadeus, nabízejí komfortní a efektivní řešení pro blokování okolního hluku. Dostupné v různých velikostech a vyrobené z mimořádně měkkého a hypoalergenního silikonu, tyto špunty poskytují přizpůsobitelnost a pohodlí pro všechny uživatele. Jsou ideální pro použití v hlučném prostředí.

Masky na spaní

Masky na spaní účinně blokují rušivé světlo a pomáhají vytvářet ideální tmavé prostředí pro odpočinek.

Masky na spaní od značky SleepKing jsou známy svou kvalitou a rozmanitostí modelů. Mezi oblíbené typy patří anatomicky tvarované masky, které se přizpůsobí konturám vašeho obličeje a zajišťují maximální pohodlí bez tlačení na oči, jako například modely Daisy a Lily. Pro milovníky luxusu nabízí SleepKing také hedvábné masky, jako je model Elisabeth, který nabízí extra měkkost a je hypoalergenní, a zlatou hedvábnou masku Sophia, která kromě pohodlí přináší i péči o pleť díky vlastnostem přírodního hedvábí.

Brýle proti modrému světlu

Brýle proti modrému světlu jsou skvělou pomůckou pro zlepšení kvality spánku, protože pomáhají blokovat modré světlo vyzařované z elektronických zařízení, které může narušovat vaši přirozenou produkci melatoninu. Toto světlo často způsobuje obtíže s usínáním a může vést k nekvalitnímu spánku.

Brýle proti modrému světlu od značky SleepKing si zakládají na kvalitě a nabízí několik druhů brýlí, které efektivně blokují nejen modré, ale i zelené světlo. Mezi populární modely patří například Červené brýle “Henry”, které blokují 100 % modrého i zeleného světla, a Oranžové brýle “Charles”, které jsou stejně efektivní a zároveň mají stylový design.

Doplňky na spaní

Na SleepKing naleznete širokou nabídku doplňků na spaní, včetně melatoninu, hořčíku a dalších bylin, které mohou podporovat lepší spánek. Melatonin je přirozeně se vyskytující hormon, který reguluje spánkový cyklus, a jeho doplnění může být užitečné pro lidi s nespavostí. Hořčík přispívá k normální funkci nervové soustavy a psychické činnosti, což může napomoci k lepší relaxaci a kvalitě spánku.

Mrkněte na další naše články o spánku 👇

Obsah Vašeho košíku