Brýle proti modrému světluMasky na spaníŠpunty do ušíDoplňky stravyZnačkyPodzimní výprodejKontaktBlog
Porovnání brýlí

Spánek u seniorů: Jak zlepšit kvalitu spánku ve zralém věku?

Spánek je zásadní pro udržení dobrého zdraví a pohody ve všech fázích života, včetně seniorského věku. Přesto mnoho seniorů bojuje s problémy, které ovlivňují jejich kvalitu spánku. V tomto článku se podíváme na to, proč mají senioři často potíže se spánkem, jaké jsou nejlepší tipy pro zlepšení spánku a jaké návyky mohou zavést k lepšímu…

Autor: Julie  |   Zvěřejněno: 17. 10. 2024  |  Aktualizováno: 17. 10. 2024  |

Spánek je zásadní pro udržení dobrého zdraví a pohody ve všech fázích života, včetně seniorského věku. Přesto mnoho seniorů bojuje s problémy, které ovlivňují jejich kvalitu spánku. V tomto článku se podíváme na to, proč mají senioři často potíže se spánkem, jaké jsou nejlepší tipy pro zlepšení spánku a jaké návyky mohou zavést k lepšímu odpočinku.

Jak se mění spánek ve stáří?

Spánek se s přibývajícím věkem mění. Senioři často zjišťují, že se budí častěji během noci nebo že se ráno probouzejí mnohem dříve, než by si přáli. Tyto změny jsou často způsobeny změnami v cirkadiánním rytmu, který reguluje naše biologické hodiny. S věkem se tento rytmus mění, což způsobuje, že senioři mají tendenci být ospalí dříve večer a probouzet se dříve ráno.

Dalším faktorem jsou fyzické změny. Senioři mohou mít problémy se spánkem kvůli bolestem kloubů, svalovým křečím nebo častějšímu nutkání na toaletu. Tělesné změny mohou vést k tomu, že spánek je přerušovaný a méně hluboký, což snižuje jeho kvalitu.

pexels pixabay 33786

Kolik spánku senioři potřebují?

Je důležité si uvědomit, že potřeba spánku se s věkem příliš nemění. Většina seniorů potřebuje 7 až 8 hodin spánku denně, aby zůstali zdraví a plní energie. Kvalita spánku je ale často u seniorů horší, a proto je důležité se zaměřit na to, jak tuto kvalitu zlepšit.

Nedostatek kvalitního spánku může vést k únavě, podrážděnosti a problémům s pamětí. Spánek je nezbytný pro regeneraci těla i mysli, a pokud senioři nespí dostatečně, mohou se cítit unavení a mít problémy se soustředěním. Dlouhodobý nedostatek spánku může také zvýšit riziko srdečních onemocnění, cukrovky a dalších zdravotních problémů.

pexels steshkawillems 3018993

Tipy na zlepšení spánku pro seniory

Pro seniory, kteří chtějí zlepšit svou kvalitu spánku, existuje několik jednoduchých tipů, které mohou pomoci:

  • Udržujte pravidelný spánkový režim: Snažte se chodit spát a vstávat ve stejnou dobu každý den, i o víkendech. To pomáhá vašemu tělu lépe si zvyknout na stabilní rytmus.
  • Vytvořte si klidné prostředí pro spánek: Ložnice by měla být tmavá, tichá a chladná. Investujte do pohodlné matrace a polštářů, které podporují kvalitní spánek.
  • Vyhněte se kofeinu a alkoholu: Kofein a alkohol mohou negativně ovlivnit kvalitu spánku. Snažte se vyhnout těmto látkám, zejména v odpoledních a večerních hodinách.
  • Omezte denní spánek: Pokud máte potřebu si během dne zdřímnout, snažte se omezit délku spánku na maximálně 30 minut. Dlouhý denní spánek může ztížit noční usínání.
  • Pravidelná fyzická aktivita: Cvičení během dne může pomoci zlepšit kvalitu spánku. Snažte se být fyzicky aktivní, ale vyhněte se cvičení těsně před spaním.
shane hfvFunLkFgg unsplash

Jaké potraviny mohou podpořit lepší spánek?

Strava hraje důležitou roli v tom, jak kvalitní spánek máme. Některé potraviny mohou pomoci seniorům snadněji usnout a zlepšit kvalitu jejich spánku. Mezi potraviny, které podporují lepší spánek, patří:

  • Banány: Obsahují hořčík a draslík, které pomáhají uvolnit svaly a připravit tělo na spánek.
  • Ovesné vločky: Obsahují tryptofan, který podporuje produkci melatoninu, hormonu spánku.
  • Mandle: Jsou bohaté na hořčík, který pomáhá zklidnit nervový systém a podporuje hluboký spánek.
  • Heřmánkový čaj: Heřmánek je známý svými uklidňujícími účinky a může pomoci zlepšit kvalitu spánku.
pexels aksbykas 3997459

Kdy navštívit lékaře kvůli problémům se spánkem?

Pokud máte problémy se spánkem, které přetrvávají déle než několik týdnů, je důležité navštívit lékaře. Chronické problémy se spánkem mohou být příznakem závažnějších zdravotních problémů, jako je spánková apnoe, deprese nebo úzkost. Lékař vám může pomoci identifikovat příčiny nespavosti a navrhnout vhodnou léčbu.

Důležité je také informovat lékaře o všech lécích, které užíváte, protože některé léky mohou mít vedlejší účinky, které ovlivňují kvalitu spánku.

pexels victor l 19338 2790438

Závěr

Spánek u seniorů je zásadní pro udržení fyzického i psychického zdraví. I když se spánek ve stáří může měnit, existují různé kroky, které mohou senioři podniknout pro jeho zlepšení. Pravidelný spánkový režim, zdravá strava, fyzická aktivita a vytvoření klidného prostředí pro spánek mohou výrazně přispět ke kvalitnějšímu a hlubšímu spánku. Pokud problémy se spánkem přetrvávají, je důležité vyhledat odbornou pomoc a konzultovat je s lékařem.

Další tipy pro zdravý spánek

Špunty do uší

Špunty do uší mohou být další skvělým tipem pro zkvalitnění spánku. Budou se vám hodit ne jen na cestách nebo koncertech, ale i doma když vás ruší sousedi či chrápání partnera.

Špunty do uší od SleepKing, jako jsou ty z řady Amadeus, nabízejí komfortní a efektivní řešení pro blokování okolního hluku. Dostupné v různých velikostech a vyrobené z mimořádně měkkého a hypoalergenního silikonu, tyto špunty poskytují přizpůsobitelnost a pohodlí pro všechny uživatele. Jsou ideální pro použití v hlučném prostředí.

Masky na spaní

Masky na spaní účinně blokují rušivé světlo a pomáhají vytvářet ideální tmavé prostředí pro odpočinek.

Masky na spaní od značky SleepKing jsou známy svou kvalitou a rozmanitostí modelů. Mezi oblíbené typy patří anatomicky tvarované masky, které se přizpůsobí konturám vašeho obličeje a zajišťují maximální pohodlí bez tlačení na oči, jako například modely Daisy a Lily. Pro milovníky luxusu nabízí SleepKing také hedvábné masky, jako je model Elisabeth, který nabízí extra měkkost a je hypoalergenní, a zlatou hedvábnou masku Sophia, která kromě pohodlí přináší i péči o pleť díky vlastnostem přírodního hedvábí.

Brýle proti modrému světlu

Brýle proti modrému světlu jsou skvělou pomůckou pro zlepšení kvality spánku, protože pomáhají blokovat modré světlo vyzařované z elektronických zařízení, které může narušovat vaši přirozenou produkci melatoninu. Toto světlo často způsobuje obtíže s usínáním a může vést k nekvalitnímu spánku.

Brýle proti modrému světlu od značky SleepKing si zakládají na kvalitě a nabízí několik druhů brýlí, které efektivně blokují nejen modré, ale i zelené světlo. Mezi populární modely patří například Červené brýle „Henry“, které blokují 100 % modrého i zeleného světla, a Oranžové brýle „Charles“, které jsou stejně efektivní a zároveň mají stylový design.

Doplňky na spaní

Na SleepKing naleznete širokou nabídku doplňků na spaní, včetně melatoninu, hořčíku a dalších bylin, které mohou podporovat lepší spánek. Melatonin je přirozeně se vyskytující hormon, který reguluje spánkový cyklus, a jeho doplnění může být užitečné pro lidi s nespavostí. Hořčík přispívá k normální funkci nervové soustavy a psychické činnosti, což může napomoci k lepší relaxaci a kvalitě spánku.

Mrkněte na další naše články o spánku 👇

Obsah Vašeho košíku