Brýle proti modrému světluMasky na spaníŠpunty do ušíDoplňky stravyZnačkyPodzimní výprodejKontaktBlog
Porovnání brýlí

Zapomeňte na pyžamo: Proč bychom měli spát nazí?

Vzhledem k tomu, jak je spánek důležitý pro naše zdraví, je potřeba, abychom se cítili komfortně. Někteří z nás moc rádi spí oblečeni do pohodlných pyžam, na nohách teplé ponožky. Věděli jste ale, že spánek bez pyžama nebo noční košile je prospěšný, dokonce i po zdravotní stránce? Tento zvyk má své výhody nejen pro zdraví,…

Autor: Jan Zámečník  |   Zvěřejněno: 9. 10. 2024  |  Aktualizováno: 9. 10. 2024  |

Vzhledem k tomu, jak je spánek důležitý pro naše zdraví, je potřeba, abychom se cítili komfortně. Někteří z nás moc rádi spí oblečeni do pohodlných pyžam, na nohách teplé ponožky. Věděli jste ale, že spánek bez pyžama nebo noční košile je prospěšný, dokonce i po zdravotní stránce? Tento zvyk má své výhody nejen pro zdraví, ale i partnerské vztahy. Nicméně spát bez pyžama můžete i tehdy, když jste single. Jaké jsou tedy výhody takového spánku?

pexels cottonbro 7343003

8 důvodů, proč bychom měli spát nazí

1) Budete lépe a rychleji usínat

V prvé řadě se vám bude lépe a rychleji usínat. To proto, že když jste se rozhodli pro spaní bez pyžama, tělo snadněji sníží svoji teplotu, což pro něj znamená blížící se spánek.

2) Kvalitnější spánek

Rychlejší usínání také znamená, že váš spánek bude kvalitnější. Platí totiž, že čím méně času nám trvá, abychom usnuli, tím odpočatější další den budeme. Současně snížená tělesná teplota nám přinese hluboký spánek.

3) Pomoc při hubnutí

Menší tělesná teplota a hluboký spánek mají pozitivní vliv na proces hubnutí. Když vaše tělesná teplota klesá, dochází k aktivaci metabolických procesů, které pomáhají spalovat tuky. Pokud navíc snížíte teplotu vzduchu v ložnici, například na příjemnější a chladnější úroveň, zvyšuje se tím šance na úspěšnou ztrátu těch problematických kilogramů.

4) Produkce růstového hormonu

Pokud budete spát bez oblečení zvýší se ve vašem těle produkce růstového hormonu. Ten nejen pomáhá k růstu, ale mimo jiné účinně bojuje s infekcemi, stresem, zlepšuje regeneraci a udržuje mladistvý vzhled.

5) Partnerské pouto

Vyměnit pyžamo za toto přírodní spaní je prospěšné i pro partnerské vztahy. Vědci totiž zjistili, že lidé, kteří spí bez oblečení, bývají ve vztahu spokojenější a šťastnější. Může za to intimnější kontakt, protože dochází k přímým tělesným dotekům mezi partnery.

pexels mizunokozuki 13771068

6) Oxytocin

Když se takto s partnerem dotýkáme, tj. kůže na kůži, má to vliv i na produkci hormonu lásky a důvěry – oxytocinu. Díky tomu se cítíme méně ve stresu a jsme v klidu.

7) Intimní chvíle

Zároveň vás tenhle těsný a tělesný kontakt bude lákat k tomu mít s partnerem více intimnich chvilek. Nemusí to být jen sex, i mazlení se počítá.

8) Sebevědomí

Posledním důvodem, proč byste měli odhodit pyžamo, je snaha o zlepšení vlastního sebevědomí. S důvěrou v sebe sama bojuje v životě mnoho lidí. Jak jinak si pomoci ke zlepšení názoru na vlastní tělo, pokud se naučíme cítít se v něm pohodlně. V návaznosti na to pak budeme i šťastnější a úspěšnější v životě.

pexels yankrukov 5217115

Tipy pro nahé spaní

Spát bez oblečení ale není jen tak. Pokud jste se rozhodli vyměnit pyžamo za přirozený stav, je potřeba, abyste dodržovali pár pravidel – nejen pro vaše pohodlí, ale i zdraví.

Vzhledem k tomu, že vás nechrání žádný textil, je potřeba, abyste častěji měnili povlečení. Lůžkoviny ve vaší posteli by měly být příjemné na dotek – vždyť se jich dotýkáte celým svým tělem. Zároveň se přesvědčte, že je vaše deka dostatečně teplá, aby vám během noci nebyla zima.

Než půjdete spát, myslete i na hygienu. Dejte si před spaním pořádnou sprchu. Očista je vhodná nejen proto, že povlečení bude déle čisté, ale současně si takto můžete snížit tělesnou teplotu. Pokud se rozhodnete pro vanu, ta vám naopak pomůže pořádně se uklidnit a začít relaxovat.

Jestliže spát nazí není pro vás nic přirozeného, ale chcete to pro své zdraví zkusit, začněte pozvolna. Spěte v tričku, noční košili nebo spodním prádle, abyste si postupně zvykli na méně oblečení. Jakmile se na to budete cítit, postupte na další úroveň.

pexels cottonbro 4108797

Když už pyžamo, tak z kvalitního materiálu!

Není spánek na Adama nebo Evu nic pro vás? Nevadí, každému přirozeně vyhovuje něco jiného. Pokud tedy před spaním vždy sáhnete po pyžamu, myslete na to, aby váš úbor byl z kvalitního materiálu.

Volba by měla padnout na pyžamo z bavlny (univerzální materiál, vhodný i pro lidi, co se během noci nadměrně potí), flanelu (ideální na zimu, kdy se potřebujete zahřát), saténu (během letních veder příjemně chladí; musíte ale dát přednost bavlněnému saténu před ostatními variantami) nebo bambusu (antialergenní, vhodný pro osoby s citlivou kůží, skvěle udržuje teplotu těla).

Pyžamo by mělo být co nejprostší. Nepořizujte si tedy takové, které má různé ozdobné doplňky. Určitě totiž nechcete, aby vás během spaní pořád něco tlačilo.

pexels aljona ovtsinnikova 121486965 27363153 edited scaled

Další tipy pro zdravý spánek

Špunty do uší

Špunty do uší mohou být další skvělým tipem pro zkvalitnění spánku. Budou se vám hodit ne jen na cestách nebo koncertech, ale i doma když vás ruší sousedi či chrápání partnera.

Špunty do uší od SleepKing, jako jsou ty z řady Amadeus, nabízejí komfortní a efektivní řešení pro blokování okolního hluku. Dostupné v různých velikostech a vyrobené z mimořádně měkkého a hypoalergenního silikonu, tyto špunty poskytují přizpůsobitelnost a pohodlí pro všechny uživatele. Jsou ideální pro použití v hlučném prostředí.

Masky na spaní

Masky na spaní účinně blokují rušivé světlo a pomáhají vytvářet ideální tmavé prostředí pro odpočinek.

Masky na spaní od značky SleepKing jsou známy svou kvalitou a rozmanitostí modelů. Mezi oblíbené typy patří anatomicky tvarované masky, které se přizpůsobí konturám vašeho obličeje a zajišťují maximální pohodlí bez tlačení na oči, jako například modely Daisy a Lily. Pro milovníky luxusu nabízí SleepKing také hedvábné masky, jako je model Elisabeth, který nabízí extra měkkost a je hypoalergenní, a zlatou hedvábnou masku Sophia, která kromě pohodlí přináší i péči o pleť díky vlastnostem přírodního hedvábí.

Brýle proti modrému světlu

Brýle proti modrému světlu jsou skvělou pomůckou pro zlepšení kvality spánku, protože pomáhají blokovat modré světlo vyzařované z elektronických zařízení, které může narušovat vaši přirozenou produkci melatoninu. Toto světlo často způsobuje obtíže s usínáním a může vést k nekvalitnímu spánku.

Brýle proti modrému světlu od značky SleepKing si zakládají na kvalitě a nabízí několik druhů brýlí, které efektivně blokují nejen modré, ale i zelené světlo. Mezi populární modely patří například Červené brýle „Henry“, které blokují 100 % modrého i zeleného světla, a Oranžové brýle „Charles“, které jsou stejně efektivní a zároveň mají stylový design.

Doplňky na spaní

Na SleepKing naleznete širokou nabídku doplňků na spaní, včetně melatoninu, hořčíku a dalších bylin, které mohou podporovat lepší spánek. Melatonin je přirozeně se vyskytující hormon, který reguluje spánkový cyklus, a jeho doplnění může být užitečné pro lidi s nespavostí. Hořčík přispívá k normální funkci nervové soustavy a psychické činnosti, což může napomoci k lepší relaxaci a kvalitě spánku.

Mrkněte na další naše články o spánku 👇

Obsah Vašeho košíku