Brýle proti modrému světluMasky na spaníŠpunty do ušíDoplňky stravyZnačkyPodzimní výprodejKontaktBlog
Porovnání brýlí

Tipy na uvolnění nosu: Dýchejte zase naplno

Když se chystáme jít spát, čeká nás poctivá příprava. Běžně sem řadíme sprchu, čištění zubů a používání kosmetických přípravků. Abychom se cítili komfortně a dobře se nám usínalo, je třeba se i pořádně vysmrkat. Někdy ale pořádné vysmrkání na uvolnění nosu nestačí a ucpaný nos nám brání při dýchání, takže nemůžeme usnout. Jestliže se s…

Autor: Jan Zámečník  |   Zvěřejněno: 9. 10. 2024  |  Aktualizováno: 9. 10. 2024  |

Když se chystáme jít spát, čeká nás poctivá příprava. Běžně sem řadíme sprchu, čištění zubů a používání kosmetických přípravků. Abychom se cítili komfortně a dobře se nám usínalo, je třeba se i pořádně vysmrkat. Někdy ale pořádné vysmrkání na uvolnění nosu nestačí a ucpaný nos nám brání při dýchání, takže nemůžeme usnout. Jestliže se s tímto problémem potýkáte (a nemusí se jednat jen o projev alergie nebo rýmy, ale třeba i závislost na nosních kapkách, nosní polypy či stres), přečtěte si tento článek, který poskytuje účinné rady, jak se vypořádat s ucpaným nosem v noci.

simon kadula p6z2jQCNYNU unsplash

Domácí tipy pro uvolnění ucpaného nosu

Pokud nechcete používat nosní kapky, nepomáhají vám nebo nemáte možnost si je koupit, existuje mnoho domácích rad, jak si uvolnit ucpaný nos.

Metoda tlaku

První a nejpřirozenější možností je vyzkoušet postupy bez pomocných přípravků. Zkuste zhluboka dýchat přes nos, zadržte dech a zatněte svaly v obličeji (jako kdybyste chtěli vyfouknout vzduch ven). Takto vytvoříte tlak v dutinách, který povede k uvolnění nosu.

Teplý nápoj

Vhodnou variantou je též pití dostatečného množství teplého čaje, který zmírňuje zánět a uvolňuje nosní hleny.

Vlhkost v pokoji

Vliv na ucpaný nos má i vlhkost vzduchu v místnosti – v prostoru s vlhčím vzduchem se vám bude lépe dýchat. Pořiďte si zvlhčovač vzduchu; pokud jej nemáte, postavte misku s teplou vodou u topení, dejte na něj mokré ručníky, rozmístěte po místnosti květiny s vysokým obsahem vody nebo si pořádně vyvětrejte.

Horká pára, masáž nebo pálivé

Vyzkoušet můžete i babské rady na uvolnění nosu – vdechování horké páry, masáž oblasti kolem nosu nebo konzumace pálivých jídel.

brittany colette CDN2nTKfrA unsplash

Jak správně a pořádně vyčistit nos? Výplachy nosu

Pokud vám ucpaný nos způsobuje problém se spaním, můžete si pomoci i solnými proplachy nosu. Ty jsou vhodné nejen pro řešení již nastalého problému, ale i jako prevence. Zejména pokud pracujete v prašném prostředí, trpíte chronickými záněty nosních dutin nebo se potýkáte s alergickou rýmou, tyto proplachy rozhodně oceníte.

Nosní výplachy s sebou přináší mnoho výhod. Osvěžují nosní sliznici, zkapalňují sekret, zlepšují čich, nebo odstraňují krusty. Zároveň jsou vhodné pro děti od pěti let.

Předem připravený roztok si můžete zakoupit v lékárně nebo vyrobit doma. Smíchejte lžičku soli (9 g) a 1 l teplé, převařené vody, případně využijte Vincentku. Pak už jen za pomoci speciální konvičky na proplach nosu (nejčastěji jsou vyrobené z plastu, kovu nebo keramiky) si nalijte roztok do jedné nosní dírky a nechte vytéct z druhé. Zbylou vodu vysmrkejte. Postupujte stejně i u druhé nosní dírky.

kelly sikkema olA9XrB3JZs unsplash

Kdy navštívit lékaře při problémech s ucpaným nosem?

Pokud výše uvedené nápady na čištění nosu nepomohly a vy stále trpíte na ucpaný nos, bude zřejmě načase navštívit doktora. Často do ordinace chodí lidé, kteří si vybudovali závislost na nosních kapkách. Jinými slovy je tak často používali, až si nos zvykl. Obvykle se jedná o rozmezí 3-5 dnů, během kterých používáte nosní kapky častěji, než je doporučeno. Tento problém se začal označovat jako tzv. rebound fenomén. Lékař vám pak může pomoci s vysazením nosních kapek, případně doporučí jinou léčbu.

Ordinaci lékaře navštivte i tehdy, pokud se s ucpaným nosem potýkáte déle než dva týdny, tento zdravotní problém doprovází horečka nebo bolesti hlavy, výtok z nosu má specifickou barvu a konzistenci (je hustý, žlutý nebo zelený), během noci dýcháte pusou nebo pokud máte podezření na anatomické abnormality nebo nosní polypy.

diana polekhina REYb3IaZjj4 unsplash

Další tipy pro zdravý spánek

Špunty do uší

Špunty do uší mohou být další skvělým tipem pro zkvalitnění spánku. Budou se vám hodit ne jen na cestách nebo koncertech, ale i doma když vás ruší sousedi či chrápání partnera.

Špunty do uší od SleepKing, jako jsou ty z řady Amadeus, nabízejí komfortní a efektivní řešení pro blokování okolního hluku. Dostupné v různých velikostech a vyrobené z mimořádně měkkého a hypoalergenního silikonu, tyto špunty poskytují přizpůsobitelnost a pohodlí pro všechny uživatele. Jsou ideální pro použití v hlučném prostředí.

Masky na spaní

Masky na spaní účinně blokují rušivé světlo a pomáhají vytvářet ideální tmavé prostředí pro odpočinek.

Masky na spaní od značky SleepKing jsou známy svou kvalitou a rozmanitostí modelů. Mezi oblíbené typy patří anatomicky tvarované masky, které se přizpůsobí konturám vašeho obličeje a zajišťují maximální pohodlí bez tlačení na oči, jako například modely Daisy a Lily. Pro milovníky luxusu nabízí SleepKing také hedvábné masky, jako je model Elisabeth, který nabízí extra měkkost a je hypoalergenní, a zlatou hedvábnou masku Sophia, která kromě pohodlí přináší i péči o pleť díky vlastnostem přírodního hedvábí.

Brýle proti modrému světlu

Brýle proti modrému světlu jsou skvělou pomůckou pro zlepšení kvality spánku, protože pomáhají blokovat modré světlo vyzařované z elektronických zařízení, které může narušovat vaši přirozenou produkci melatoninu. Toto světlo často způsobuje obtíže s usínáním a může vést k nekvalitnímu spánku.

Brýle proti modrému světlu od značky SleepKing si zakládají na kvalitě a nabízí několik druhů brýlí, které efektivně blokují nejen modré, ale i zelené světlo. Mezi populární modely patří například Červené brýle „Henry“, které blokují 100 % modrého i zeleného světla, a Oranžové brýle „Charles“, které jsou stejně efektivní a zároveň mají stylový design.

Doplňky na spaní

Na SleepKing naleznete širokou nabídku doplňků na spaní, včetně melatoninu, hořčíku a dalších bylin, které mohou podporovat lepší spánek. Melatonin je přirozeně se vyskytující hormon, který reguluje spánkový cyklus, a jeho doplnění může být užitečné pro lidi s nespavostí. Hořčík přispívá k normální funkci nervové soustavy a psychické činnosti, což může napomoci k lepší relaxaci a kvalitě spánku.

Mrkněte na další naše články o spánku 👇

Obsah Vašeho košíku