Brýle proti modrému světluMasky na spaníŠpunty do ušíDoplňky stravyZnačkyPodzimní výprodejKontaktBlog
Porovnání brýlí

Jaká je ideální teplota na spaní?

Určitě jste si všimli, že během léta se vám spí jinak než v průběhu zimy. Jak je to možné? To proto, že teplota je sice jedním z mnoha, ale stále velmi důležitým faktorem správně nastaveného spánku. Pokud máte potíže s usínáním nebo váš spánek není hluboký, je možné, že je problém právě ve vysoké teplotě…

Autor: Jan Zámečník  |   Zvěřejněno: 16. 9. 2024  |  Aktualizováno: 16. 9. 2024  |

Určitě jste si všimli, že během léta se vám spí jinak než v průběhu zimy. Jak je to možné? To proto, že teplota je sice jedním z mnoha, ale stále velmi důležitým faktorem správně nastaveného spánku. Pokud máte potíže s usínáním nebo váš spánek není hluboký, je možné, že je problém právě ve vysoké teplotě v místnosti, kde spíte. Pojďte si přečíst náš článek, ať se vám dobře spí.

Jaká je ideální teplota na spaní?

Mezi pravidla spánkové hygieny patří i správně nastavená teplota na spaní a vzduch v místnosti. Optimální teplota v prostředí, kde spíte, by se podle vědců měla u dospělých osob pohybovat v rozmezí 16 až 18 °C. Je to sice málo, ale vy jste zakrytí dekou, takže vám zima nebude. Pokud již patříte mezi seniory, doporučujeme vám spát při teplotě 20 °C, neboť regulace v těle starších osob probíhá trochu jinak.

S teplotou úzce souvisí i vlhkost vzduchu – v létě by se měla pohybovat v rozmezí 40–55 %, v zimě může být trochu vyšší, od 45 do 60 %. Nízká vlhkost v prostoru vaší ložnice s sebou může přinést jisté zdravotní komplikace (zhoršené dýchání, pálení očí, migrény). Naopak vysoká vlhkost mívá za následek rozvoj plísní.

Platí tedy, že než usnete, měli byste si pořádně vyvětrat. To však bývá problém v horkých letních měsících nebo v místech se znečištěným ovzduším. S řešením této situace vám mohou pomoci různá zařízení – např. čistička vzduchu pro zdravější dýchání, klimatizace nebo větrák pro příjemnější teplotu, zvlhčovače pro dosažení ideální vlhkosti vzduchu doma.

timothy buck psrloDbaZc8 unsplash

Jak teplota ovlivňuje zdravý spánek?

Teplota ve vaší ložnici by měla být menší než ve zbylých místnostech vašeho domova, nicméně jde o teplotu, která má blahodárný vliv na spánek a v konečném důsledku i zdraví člověka.

Nižší teplota totiž zlepšuje:

  • prokrvení mozku
  • regeneraci organismu
  • stimuluje spalování tuků
  • pomáhá ke zlepšení imunity

Pouze správná teplota v místnosti vám zajistí zdravý spánek. Pokud budete spát v ložnici, kde je velké vedro, může takto nastavené prostředí s sebou přinést problémy s usínáním nebo buzením během noci. Naopak velmi chladný vzduch může mít za následek zvýšení krevního tlaku (aby se tělo dále neochlazovalo) a narušení REM fáze spánku, během které tělo nezvládá regulovat teplotu těla.

greg pappas rUc9hVE L E unsplash

Jaká je vhodná teplota na spaní pro kojence a novorozence?

Miminka mají na spánek specifické nároky. To proto, aby se mohla zdravě vyvíjet a těšit se na krásnou budoucnost. Správně nastavené prostředí v místnosti, kde malé dítě spí, působí i jako účinná prevence proti syndromu náhlého úmrtí kojence.

Teplota na spaní pro miminko by měla být stejná jako u dospělých, tedy 16 až 18 °C, a to ve všech ročních obdobích. Nemusíte se bát, že by miminku byla zima, jeho tělíčko si s touto teplotou hravě poradí, pokud bude běžně oblečené a zakryté. Pokud se dítě začne potit, může mu být vedro, což ohrozí jeho spánek. Rozhodně nedávejte dítěti čepičku na spaní. Je to stejné jako u dospělých – hlava reguluje tělesnou teplotu. Současně byste měli z postýlky dát pryč vodní lahve, vyhřívací dečky nebo kožešinové podložky, které nejsou pro kvalitní spánek velmi malých dětí vůbec potřebné.

pexels kelvinocta16 1973270

Další tipy pro zdravý spánek

Špunty do uší

Špunty do uší mohou být další skvělým tipem pro zkvalitnění spánku. Budou se vám hodit ne jen na cestách nebo koncertech, ale i doma když vás ruší sousedi či chrápání partnera.

Špunty do uší od SleepKing, jako jsou ty z řady Amadeus, nabízejí komfortní a efektivní řešení pro blokování okolního hluku. Dostupné v různých velikostech a vyrobené z mimořádně měkkého a hypoalergenního silikonu, tyto špunty poskytují přizpůsobitelnost a pohodlí pro všechny uživatele. Jsou ideální pro použití v hlučném prostředí.

Masky na spaní

Masky na spaní účinně blokují rušivé světlo a pomáhají vytvářet ideální tmavé prostředí pro odpočinek.

Masky na spaní od značky SleepKing jsou známy svou kvalitou a rozmanitostí modelů. Mezi oblíbené typy patří anatomicky tvarované masky, které se přizpůsobí konturám vašeho obličeje a zajišťují maximální pohodlí bez tlačení na oči, jako například modely Daisy a Lily. Pro milovníky luxusu nabízí SleepKing také hedvábné masky, jako je model Elisabeth, který nabízí extra měkkost a je hypoalergenní, a zlatou hedvábnou masku Sophia, která kromě pohodlí přináší i péči o pleť díky vlastnostem přírodního hedvábí.

Brýle proti modrému světlu

Brýle proti modrému světlu jsou skvělou pomůckou pro zlepšení kvality spánku, protože pomáhají blokovat modré světlo vyzařované z elektronických zařízení, které může narušovat vaši přirozenou produkci melatoninu. Toto světlo často způsobuje obtíže s usínáním a může vést k nekvalitnímu spánku.

Brýle proti modrému světlu od značky SleepKing si zakládají na kvalitě a nabízí několik druhů brýlí, které efektivně blokují nejen modré, ale i zelené světlo. Mezi populární modely patří například Červené brýle “Henry”, které blokují 100 % modrého i zeleného světla, a Oranžové brýle “Charles”, které jsou stejně efektivní a zároveň mají stylový design.

Doplňky na spaní

Na SleepKing naleznete širokou nabídku doplňků na spaní, včetně melatoninu, hořčíku a dalších bylin, které mohou podporovat lepší spánek. Melatonin je přirozeně se vyskytující hormon, který reguluje spánkový cyklus, a jeho doplnění může být užitečné pro lidi s nespavostí. Hořčík přispívá k normální funkci nervové soustavy a psychické činnosti, což může napomoci k lepší relaxaci a kvalitě spánku.

Mrkněte na další naše články o spánku 👇

Obsah Vašeho košíku