Brýle proti modrému světluMasky na spaníŠpunty do ušíDoplňky stravyZnačkyPodzimní výprodejKontaktBlog
Porovnání brýlí

Jak vybrat lapač snů: Magický amulet nebo jen dekorace?

Problémy se spánkem se dají řešit mnoha způsoby. Spolehnout se můžete na tradiční způsoby, ale proč nedat prostor i alternativním variantám, když nic jiného nezabírá? Tento článek se věnuje lapači snů krásné dekoraci, která se perfektně hodí do každé ložnice. Její primární účel je však poněkud jiný. Lapač snů lze použít k dosažení lepšího spánku.…

Autor: Jan Zámečník  |   Zvěřejněno: 16. 9. 2024  |  Aktualizováno: 16. 9. 2024  |

Problémy se spánkem se dají řešit mnoha způsoby. Spolehnout se můžete na tradiční způsoby, ale proč nedat prostor i alternativním variantám, když nic jiného nezabírá? Tento článek se věnuje lapači snů krásné dekoraci, která se perfektně hodí do každé ložnice. Její primární účel je však poněkud jiný. Lapač snů lze použít k dosažení lepšího spánku. Více se o tomto talismanu dozvíte na následujících řádcích.

pexels gabby k 5331210 edited scaled

Co je to lapač snů a proč ho mít doma?

Lapače jsou považovány za ochranný amulet, který chrání svého majitele. Nejedná se o žádný módní výstřelek posledních několika let; lapače snů vytvářely ochranný štít před nočními běsy již původním obyvatelům Severní Ameriky. Masivní nárůst popularity však zaznamenaly v 60. a 70. let 20. století, kdy se staly vyhledávaným suvenýrem autentického života indiánů. S lapači snů se pojí několik legend, které jen podtrhují auru jejich mystičnosti. 

Odtud se pak lapače dostaly do celého světa. S masivním rozšířením však souvisí i změna pohledu na tento magický amulet – kromě tradičního zaměření k dosažení kvalitnějšího spánku se používají třeba pro přivolání štěstí do života majitele. Díky odklonu od jejich původního účelu je tak nemusíme najít jen v ložnicích. S lapači se můžete setkat i v jiných místnostech bytu, v jógových studiích, masážních salonech atp.

Lapač je sice krásná dekorace, nicméně z vědeckého hlediska nemá tento amulet žádný vliv na lidský spánek. Mohou však fungovat na principu tzv. placebo efektu – jinými slovy pokud lapači snů přiřadíme ochranitelskou moc, pak skutečně takový účinek na nás bude mít.

Kam umístit lapač snů? Pokud se pro tento krásný dekorativní prvek rozhodnete, je vhodné jej umístit nad čelo postele, tj. nad vaši hlavu, aby skutečně mohl plnit svůj účel.

pexels errfaci 1573248

Háčkovaný nebo pletený lapač snů? Jaký vybrat?

Možná vás tyto otázky zaskočí. Vždyť přece všechny lapače snů musí mít stejné účinky? Změny doznala i samotná výroba lapačů; v dnešní době totiž můžete často narazit na laciné varianty vyrobené z umělých materiálů, které nemají nic společného s původní předlohou.

Jak vůbec vypadá tradiční lapač snů? Velikostně je malý, ústředním motivem je dřevěný kruh, který je vypleten vlákny do podoby pavoučí sítě, případně obmotán plátnem. Po stranách pak mohou být zavěšeny korálky a peříčka. Tradiční lapače jsou vyrobeny z přírodních materiálů (nejčastěji kůže, lýko, peří, vlna a dřevo), a tak i barevně nejsou výrazné.

Skutečný lapač snů je pletený nebo háčkovaný. Pletený lapač má od pohledu jemnější a jednodušší vzory a je specifický pro určitou velikost kruhu. Naproti tomu háčkované jsou výraznější a současně mohou být lapače jak malé, tak velké. Velký lapač snů je sice krásný a přitáhne pozornost, na druhou stranu menší velikost odpovídá tradičnímu indiánskému pojetí. Konečné rozhodnutí však závisí na vás.

megan thomas jmV3c ijhzI unsplash 2

Jaký mají význam jednotlivé části lapače snů?

Zaměřme se nyní na jednotlivé části lapače. Ano, každá jeho část má svůj význam. Dominantním prvkem je kruh reprezentující nekonečno, který je vypleten přízí tak, aby připomínal pavoučí síť. Jejím hlavním smyslem je zachytit noční můry a negativní myšlenky. Na udržení krásných snů a příjemných pocitů jsou peříčka, jejichž počet by měl být lichý.

Některé lapače nemají peříčka, na jejich místo jsou umístěny drahokamy (hojně se používá například tyrkys; pokud si necháváte vyrobit lapač na míru, nechte si jej vyzdobit kamenem, jenž je charakteristický pro vaše znamení zvěrokruhu).

Mezi specifické rysy lapačů patří i kříž ze šipek uvnitř sítě, který odkazuje na čtyři světové strany. Další symboliku lze spatřovat v počtu uzlíků na síti, každé z těchto čísel má svůj specifický význam – např. 5 (hvězda), 6 (orel), 7 (proroctví), 8 (pavoučí žena) nebo 13 (fáze měsíce).

andreas wagner t6t2 gXKxXM unsplash 2

No a pokud nechcete nic nechávat náhodě, můžete se spolehnout na jiné metody, které vám zaručeně pomohou zlepšit vaši kvalitu spánku. Ty vám ukážeme níže:

Další tipy pro zdravý spánek

Špunty do uší

Špunty do uší mohou být další skvělým tipem pro zkvalitnění spánku. Budou se vám hodit ne jen na cestách nebo koncertech, ale i doma když vás ruší sousedi či chrápání partnera.

Špunty do uší od SleepKing, jako jsou ty z řady Amadeus, nabízejí komfortní a efektivní řešení pro blokování okolního hluku. Dostupné v různých velikostech a vyrobené z mimořádně měkkého a hypoalergenního silikonu, tyto špunty poskytují přizpůsobitelnost a pohodlí pro všechny uživatele. Jsou ideální pro použití v hlučném prostředí.

Masky na spaní

Masky na spaní účinně blokují rušivé světlo a pomáhají vytvářet ideální tmavé prostředí pro odpočinek.

Masky na spaní od značky SleepKing jsou známy svou kvalitou a rozmanitostí modelů. Mezi oblíbené typy patří anatomicky tvarované masky, které se přizpůsobí konturám vašeho obličeje a zajišťují maximální pohodlí bez tlačení na oči, jako například modely Daisy a Lily. Pro milovníky luxusu nabízí SleepKing také hedvábné masky, jako je model Elisabeth, který nabízí extra měkkost a je hypoalergenní, a zlatou hedvábnou masku Sophia, která kromě pohodlí přináší i péči o pleť díky vlastnostem přírodního hedvábí.

Brýle proti modrému světlu

Brýle proti modrému světlu jsou skvělou pomůckou pro zlepšení kvality spánku, protože pomáhají blokovat modré světlo vyzařované z elektronických zařízení, které může narušovat vaši přirozenou produkci melatoninu. Toto světlo často způsobuje obtíže s usínáním a může vést k nekvalitnímu spánku.

Brýle proti modrému světlu od značky SleepKing si zakládají na kvalitě a nabízí několik druhů brýlí, které efektivně blokují nejen modré, ale i zelené světlo. Mezi populární modely patří například Červené brýle “Henry”, které blokují 100 % modrého i zeleného světla, a Oranžové brýle “Charles”, které jsou stejně efektivní a zároveň mají stylový design.

Doplňky na spaní

Na SleepKing naleznete širokou nabídku doplňků na spaní, včetně melatoninu, hořčíku a dalších bylin, které mohou podporovat lepší spánek. Melatonin je přirozeně se vyskytující hormon, který reguluje spánkový cyklus, a jeho doplnění může být užitečné pro lidi s nespavostí. Hořčík přispívá k normální funkci nervové soustavy a psychické činnosti, což může napomoci k lepší relaxaci a kvalitě spánku.

Mrkněte na další naše články o spánku 👇

Obsah Vašeho košíku