Brýle proti modrému světluMasky na spaníŠpunty do ušíDoplňky stravyZnačkyPodzimní výprodejKontaktBlog
Porovnání brýlí

Na co je dobrý hořčík? Účinky hořčíku a hořčík v těhotenství

Nastávající maminky musí o sebe a své nenarozené dítě náležitě pečovat. Proto dostávají v těhotenství mnoho rad, jak podporovat svůj zdravotní stav, čímž připraví drobečkovi zdravý start do života. Součástí doporučení bývá i zvýšený příjem vitamínů a minerálů – tedy i hořčíku (magnesia). Přečtěte si náš článek, který srozumitelnou formou podává, jak důležitý je hořčík…

Autor: Jan Zámečník  |   Zvěřejněno: 24. 7. 2024  |  Aktualizováno: 25. 7. 2024  |

Nastávající maminky musí o sebe a své nenarozené dítě náležitě pečovat. Proto dostávají v těhotenství mnoho rad, jak podporovat svůj zdravotní stav, čímž připraví drobečkovi zdravý start do života. Součástí doporučení bývá i zvýšený příjem vitamínů a minerálů – tedy i hořčíku (magnesia). Přečtěte si náš článek, který srozumitelnou formou podává, jak důležitý je hořčík v těhotenství a kde najdete nejvíce hořčíku.

pregnant woman makes heart on her tummy picjumbo com

Hořčík a jeho účinky

Hořčík představuje pro lidský organismus velmi důležitý minerál, který se účastní více než 600 enzymatických reakcí. Ačkoliv je zastoupen ve svalech, kostech nebo mozku a naše tělo si ho nedokáže samo vyrobit, přesto až 75 % populace trpí jeho deficitem. Současně Češi přijmou v průměru o 20 % hořčíku méně, než by správně v souladu s doporučenou denní dávkou měli (ta činí cca 300–400 mg).

Nedostatek hořčíku v těle nejčastěji doprovází snížená kvalita spánku, únava, bolesti hlavy a svalů, zácpa, závratě, výpadky paměti, křeče, tiky nebo psychické problémy. U mužů se k tomu přidává ještě snížená hladina testosteronu.

Jakožto druhý nejvíce zastoupený prvek v lidském těle má mnoho úkolů – udržuje elektrolytickou rovnováhu, podílí se na normálním energetickém metabolismu a syntéze bílkovin a zlepšuje stav kostí a zubů. Mimo to reguluje hladinu cholesterolu v krvi a podílí se na metabolismu vitaminu D a tvorbě genetického materiálu (DNA, RNA).

Zvládnout využít hořčík by naše tělo mělo umět přirozeně. Nicméně existují faktory, které schopnost vstřebávání snižují – alkohol, léky (na překyselení žaludku, diuretika), cukr, projímadla, colové nápoje, nedostatek vitaminu B6, nadměrná fyzická aktivita nebo nemoci (žaludku, slinivky, diabetes 2. typu apod.).

pexels olly 3767411

Zdroje hořčíku

Hořčík lze primárně přijímat z potravin. Nejvíce je magnesium zastoupené v ořeších (kešu, para, mandle), semínkách (dýňová, lněná, chia), ovoci (banány, datle, sušené meruňky, jablka, hrušky, hroznové víno), zelenině (špenát, artyčok, sušená rajčata), luštěninách nebo celozrnném pečivu. Máte-li chuť na něco sladkého, sáhněte po vysokoprocentní čokoládě (alespoň 70%) – ano, i ta obsahuje hořčík.

Chcete-li využít co nejvíce hořčíku z potravin, měli byste si dát pozor na alkohol, bílé pečivo, sladkosti, mléčné výrobky nebo průmyslově zpracované potraviny, které snižují vstřebatelnost magnesia.

Kromě potravin lze magnesium získat i z vody. Bohužel v současnosti je kohoutková voda natolik upravená, že pouze 4 % obyvatel České republiky mají doma vodu se správným obsahem hořčíku (tj. 20–30 mg/l).

Vlivem intenzivního zemědělství a znečišťování životního prostředí dochází ke snižování zastoupení hořčíku a dalších minerálů v konečných produktech ke konzumaci. Proto se k vyváženému jídelníčku doporučuje brát i kvalitní doplňky stravy.

Proč je důležitý hořčík v těhotenství?

Ženy by během těhotenství měly zvýšit příjem mnoha vitamínů a minerálů, včetně hořčíku. Z článku už víme, že hořčík jako esenciální minerál se podílí na několika stovkách reakcí, a tak by těhotné ženy měly přijímat 310 mg hořčíku, kojící ženy dokonce 390 mg.

Vzhledem k vyšší dávce jej ženy nezvládnou doplnit jen z potravin, a tak by se měly se svým lékařem poradit o vhodném doplňku stravy, který by neohrozil jak její zdraví, tak správný vývoj dítěte. Některé suplementy totiž obsahují složky, které nejsou pro ženy v tomto stavu vhodné – např. doplňky stravy s obsahem další rostlinné složky, obsah GMO apod.

Správná dávka hořčíku snižuje riziko předčasného porodu (slouží jako prevence pro vyvolání předčasných kontrakcí) a syndromu náhlého úmrtí kojenců. Nízká hladina magnesia pak může způsobit potrat, patologický průběh těhotenství, předčasné děložní krvácení a poruchy šestinedělí. Že se jedná o nedostatek hořčíku pozná těhotná žena především z výskytu svalových křečí, mravenčení, úzkostí, nervozity, bušení srdce, nadměrné únavy nebo poruch spánku.

pexels jeshoots com 147458 576831 1

Mrkněte na další naše články o spánku 👇

Obsah Vašeho košíku