Nastávající maminky musí o sebe a své nenarozené dítě náležitě pečovat. Proto dostávají v těhotenství mnoho rad, jak podporovat svůj zdravotní stav, čímž připraví drobečkovi zdravý start do života. Součástí doporučení bývá i zvýšený příjem vitamínů a minerálů – tedy i hořčíku (magnesia). Přečtěte si náš článek, který srozumitelnou formou podává, jak důležitý je hořčík v těhotenství a kde najdete nejvíce hořčíku.
Hořčík a jeho účinky
Hořčík představuje pro lidský organismus velmi důležitý minerál, který se účastní více než 600 enzymatických reakcí. Ačkoliv je zastoupen ve svalech, kostech nebo mozku a naše tělo si ho nedokáže samo vyrobit, přesto až 75 % populace trpí jeho deficitem. Současně Češi přijmou v průměru o 20 % hořčíku méně, než by správně v souladu s doporučenou denní dávkou měli (ta činí cca 300–400 mg).
Nedostatek hořčíku v těle nejčastěji doprovází snížená kvalita spánku, únava, bolesti hlavy a svalů, zácpa, závratě, výpadky paměti, křeče, tiky nebo psychické problémy. U mužů se k tomu přidává ještě snížená hladina testosteronu.
Jakožto druhý nejvíce zastoupený prvek v lidském těle má mnoho úkolů – udržuje elektrolytickou rovnováhu, podílí se na normálním energetickém metabolismu a syntéze bílkovin a zlepšuje stav kostí a zubů. Mimo to reguluje hladinu cholesterolu v krvi a podílí se na metabolismu vitaminu D a tvorbě genetického materiálu (DNA, RNA).
Zvládnout využít hořčík by naše tělo mělo umět přirozeně. Nicméně existují faktory, které schopnost vstřebávání snižují – alkohol, léky (na překyselení žaludku, diuretika), cukr, projímadla, colové nápoje, nedostatek vitaminu B6, nadměrná fyzická aktivita nebo nemoci (žaludku, slinivky, diabetes 2. typu apod.).
Zdroje hořčíku
Hořčík lze primárně přijímat z potravin. Nejvíce je magnesium zastoupené v ořeších (kešu, para, mandle), semínkách (dýňová, lněná, chia), ovoci (banány, datle, sušené meruňky, jablka, hrušky, hroznové víno), zelenině (špenát, artyčok, sušená rajčata), luštěninách nebo celozrnném pečivu. Máte-li chuť na něco sladkého, sáhněte po vysokoprocentní čokoládě (alespoň 70%) – ano, i ta obsahuje hořčík.
Chcete-li využít co nejvíce hořčíku z potravin, měli byste si dát pozor na alkohol, bílé pečivo, sladkosti, mléčné výrobky nebo průmyslově zpracované potraviny, které snižují vstřebatelnost magnesia.
Kromě potravin lze magnesium získat i z vody. Bohužel v současnosti je kohoutková voda natolik upravená, že pouze 4 % obyvatel České republiky mají doma vodu se správným obsahem hořčíku (tj. 20–30 mg/l).
Vlivem intenzivního zemědělství a znečišťování životního prostředí dochází ke snižování zastoupení hořčíku a dalších minerálů v konečných produktech ke konzumaci. Proto se k vyváženému jídelníčku doporučuje brát i kvalitní doplňky stravy.
Proč je důležitý hořčík v těhotenství?
Ženy by během těhotenství měly zvýšit příjem mnoha vitamínů a minerálů, včetně hořčíku. Z článku už víme, že hořčík jako esenciální minerál se podílí na několika stovkách reakcí, a tak by těhotné ženy měly přijímat 310 mg hořčíku, kojící ženy dokonce 390 mg.
Vzhledem k vyšší dávce jej ženy nezvládnou doplnit jen z potravin, a tak by se měly se svým lékařem poradit o vhodném doplňku stravy, který by neohrozil jak její zdraví, tak správný vývoj dítěte. Některé suplementy totiž obsahují složky, které nejsou pro ženy v tomto stavu vhodné – např. doplňky stravy s obsahem další rostlinné složky, obsah GMO apod.
Správná dávka hořčíku snižuje riziko předčasného porodu (slouží jako prevence pro vyvolání předčasných kontrakcí) a syndromu náhlého úmrtí kojenců. Nízká hladina magnesia pak může způsobit potrat, patologický průběh těhotenství, předčasné děložní krvácení a poruchy šestinedělí. Že se jedná o nedostatek hořčíku pozná těhotná žena především z výskytu svalových křečí, mravenčení, úzkostí, nervozity, bušení srdce, nadměrné únavy nebo poruch spánku.