Brýle proti modrému světluMasky na spaníŠpunty do ušíDoplňky stravyZnačkyPodzimní výprodejKontaktBlog
Porovnání brýlí

Mýty o spánku: Co je pravda a co lež?

Spánek je pro naše zdraví a pohodu nesmírně důležitý. Existuje však mnoho mýtů o spánku, které nás mohou zavádět a dokonce negativně ovlivnit náš spánkový režim. V tomto článku se podíváme na některé z nejčastějších mýtů o spánku a odhalíme pravdu, která za nimi stojí.Mýtus 1: Osm hodin spánku je nutnost pro každéhoMnozí lidé věří,…

Autor: Julie  |   Zvěřejněno: 17. 10. 2024  |  Aktualizováno: 17. 10. 2024  |

Spánek je pro naše zdraví a pohodu nesmírně důležitý. Existuje však mnoho mýtů o spánku, které nás mohou zavádět a dokonce negativně ovlivnit náš spánkový režim. V tomto článku se podíváme na některé z nejčastějších mýtů o spánku a odhalíme pravdu, která za nimi stojí.

pawel czerwinski 3DT d9ttbv0 unsplash

Mýtus 1: Osm hodin spánku je nutnost pro každého

Mnozí lidé věří, že každý musí spát přesně osm hodin denně, aby se cítil odpočatý a zdravý. Pravda je však taková, že potřeba spánku se liší podle věku, životního stylu a individuálních potřeb. Někteří lidé se cítí skvěle po šesti až sedmi hodinách spánku, zatímco jiní potřebují až devět hodin. Je důležité poslouchat své tělo a přizpůsobit svůj spánkový režim tomu, co vám nejlépe vyhovuje.

Mýtus 2: Starší lidé nepotřebují tolik spánku

Často slyšíme, že senioři potřebují méně spánku než mladší lidé. Tento mýtus může být velmi škodlivý, protože spánek je nezbytný pro zdraví v každém věku. I když se s přibývajícím věkem spánek může měnit a senioři mohou mít tendenci spát lehčeji, jejich potřeba spánku se příliš nemění. Většina dospělých, včetně seniorů, stále potřebuje 7 až 8 hodin spánku denně.

pexels pixabay 33786

Mýtus 3: Dlouhý víkendový spánek nahradí nedostatek spánku

Mnoho lidí věří, že mohou během týdne spát méně a vše dohnat dlouhým spánkem o víkendu. Bohužel, tento přístup není ideální. Spánkový dluh, který vznikne během pracovního týdne, nelze jednoduše vyrovnat jedním nebo dvěma dlouhými spánky. Nepravidelný spánkový režim může vést k únavě, špatné koncentraci a dlouhodobým zdravotním problémům. Nejlepší je snažit se udržovat pravidelný spánkový režim každý den, včetně víkendů.

quin stevenson 3oyeaivM fE unsplash

Mýtus 4: Alkohol před spaním vám pomůže usnout

Mnozí lidé si myslí, že alkohol před spaním jim pomůže rychleji usnout. I když může alkohol vyvolat ospalost, pravdou je, že negativně ovlivňuje kvalitu spánku. Alkohol narušuje hluboké fáze spánku, což vede k častějšímu probouzení a méně osvěžujícímu spánku. Místo alkoholu je lepší zvolit bylinný čaj nebo teplé mléko, které podpoří klidný spánek.

yuri shirota BSIME04 KF4 unsplash

Mýtus 5: Převalování v posteli znamená, že byste měli vstát

Dalším častým mýtem je, že pokud se vám nedaří usnout, měli byste vstát a začít dělat něco jiného. Pravdou je, že občasné převalování je přirozené a nemusí nutně znamenat, že byste měli vstát z postele. Je však důležité, aby postel zůstala místem, které si spojujete s odpočinkem a spánkem. Pokud se cítíte frustrovaní, že nemůžete usnout, může být lepší vstát na krátkou chvíli a věnovat se něčemu uklidňujícímu, jako je čtení, než se znovu pokusíte usnout.

Mýtus 6: Na méně spánku se dá zvyknout

Mnozí lidé věří, že si mohou zvyknout na méně spánku, a postupně se tak přizpůsobit nižší spánkové potřebě. To je však velmi nebezpečný mýtus. Nedostatek spánku ovlivňuje naši pozornost, imunitní systém, náladu a celkové zdraví. I když se tělo může dočasně přizpůsobit nižší délce spánku, dlouhodobě to vede k poklesu výkonnosti a zhoršení zdravotního stavu. Každý by měl dbát na to, aby si dopřál dostatek spánku, který tělo potřebuje.

Mýtus 7: Spánek není tak důležitý jako jídlo a cvičení

Spánek je často podceňován ve srovnání s jinými aspekty zdravého životního stylu, jako je strava a cvičení. Pravdou však je, že spánek je stejně důležitý, ne-li důležitější. Bez dostatečného spánku se zhoršuje schopnost soustředění, reakční doba, a dokonce i metabolismus. Spánek je klíčem k celkovému zdraví a bez něj se naše tělo nemůže správně regenerovat.

pexels ella olsson 572949 1640774

Jak podpořit kvalitní spánek?

Kromě odhalování mýtů o spánku je důležité zaměřit se na to, jak zlepšit jeho kvalitu. Zde je několik tipů, které vám mohou pomoci lépe spát:

  • Udržujte pravidelný spánkový režim: Choďte spát a vstávejte ve stejnou dobu každý den, včetně víkendů.
  • Omezte kofein a alkohol: Vyhněte se konzumaci kofeinu a alkoholu v odpoledních a večerních hodinách.
  • Vytvořte si klidné prostředí pro spánek: Ložnice by měla být tmavá, tichá a chladná, abyste se cítili pohodlně a mohli usnout.
  • Zkuste relaxační techniky: Meditace, hluboké dýchání nebo jemná jóga mohou pomoci uklidnit mysl a připravit tělo na spánek.

Další tipy pro zdravý spánek

Špunty do uší

Špunty do uší mohou být další skvělým tipem pro zkvalitnění spánku. Budou se vám hodit ne jen na cestách nebo koncertech, ale i doma když vás ruší sousedi či chrápání partnera.

Špunty do uší od SleepKing, jako jsou ty z řady Amadeus, nabízejí komfortní a efektivní řešení pro blokování okolního hluku. Dostupné v různých velikostech a vyrobené z mimořádně měkkého a hypoalergenního silikonu, tyto špunty poskytují přizpůsobitelnost a pohodlí pro všechny uživatele. Jsou ideální pro použití v hlučném prostředí.

Masky na spaní

Masky na spaní účinně blokují rušivé světlo a pomáhají vytvářet ideální tmavé prostředí pro odpočinek.

Masky na spaní od značky SleepKing jsou známy svou kvalitou a rozmanitostí modelů. Mezi oblíbené typy patří anatomicky tvarované masky, které se přizpůsobí konturám vašeho obličeje a zajišťují maximální pohodlí bez tlačení na oči, jako například modely Daisy a Lily. Pro milovníky luxusu nabízí SleepKing také hedvábné masky, jako je model Elisabeth, který nabízí extra měkkost a je hypoalergenní, a zlatou hedvábnou masku Sophia, která kromě pohodlí přináší i péči o pleť díky vlastnostem přírodního hedvábí.

Brýle proti modrému světlu

Brýle proti modrému světlu jsou skvělou pomůckou pro zlepšení kvality spánku, protože pomáhají blokovat modré světlo vyzařované z elektronických zařízení, které může narušovat vaši přirozenou produkci melatoninu. Toto světlo často způsobuje obtíže s usínáním a může vést k nekvalitnímu spánku.

Brýle proti modrému světlu od značky SleepKing si zakládají na kvalitě a nabízí několik druhů brýlí, které efektivně blokují nejen modré, ale i zelené světlo. Mezi populární modely patří například Červené brýle „Henry“, které blokují 100 % modrého i zeleného světla, a Oranžové brýle „Charles“, které jsou stejně efektivní a zároveň mají stylový design.

Doplňky na spaní

Na SleepKing naleznete širokou nabídku doplňků na spaní, včetně melatoninu, hořčíku a dalších bylin, které mohou podporovat lepší spánek. Melatonin je přirozeně se vyskytující hormon, který reguluje spánkový cyklus, a jeho doplnění může být užitečné pro lidi s nespavostí. Hořčík přispívá k normální funkci nervové soustavy a psychické činnosti, což může napomoci k lepší relaxaci a kvalitě spánku.

Mrkněte na další naše články o spánku 👇

Obsah Vašeho košíku