Brýle proti modrému světluMasky na spaníŠpunty do ušíDoplňky stravyZnačkyPodzimní výprodejKontaktBlog
Porovnání brýlí

Bruxismus: Jaké má skřípání zubů následky?

Bruxismus trápí mnoho lidí. Že nevíte, co tento odborný výraz označuje? Poté, co vám prozradíme, že jde o skřípání zubů, nám dáte zapravdu. Vzhledem k tomu, že bruxismus se vyskytuje u poměrně pestré škály lidí (bez ohledu na věk nebo pohlaví), je pravděpodobně, že jste se s touto poruchou již setkali. A možná, že i…

Autor: Jan Zámečník  |   Zvěřejněno: 9. 10. 2024  |  Aktualizováno: 9. 10. 2024  |

Bruxismus trápí mnoho lidí. Že nevíte, co tento odborný výraz označuje? Poté, co vám prozradíme, že jde o skřípání zubů, nám dáte zapravdu. Vzhledem k tomu, že bruxismus se vyskytuje u poměrně pestré škály lidí (bez ohledu na věk nebo pohlaví), je pravděpodobně, že jste se s touto poruchou již setkali. A možná, že i vy sami na ni trpíte. Proč vlastně zubama skřípeme a jak si od tohoto zlozvyku pomoci?

Co je to bruxismus?

Skřípání zubů, odborně označované jako bruxismus, je poměrně častá porucha, která postihuje spoustu lidí. Sami postižení si to mnohdy ani neuvědomují – nejen že se obvykle skřípání zubů projevuje během spánku, ale zároveň k němu dochází nezávisle na vůli člověka.

Na první pohled se může jevit, že bruxismus nemůže být škodlivý. Opak je ale pravdou. Jedná se o destruktivní poruchu, která má negativní dopad na stav a zdraví zubu. Jak se zuby o sebe třou, dochází k trvalému narušení zubní skloviny.

Kromě skřípání zubů lze pod pojem bruxismus zařadit také například zatínání zubů, cvakání zubů nebo svírání čelistí.

marek studzinski 8zNDmxBWZdU unsplash

Proč skřípeme zuby?

Hlavní příčinou skřípání zubů bývá nadměrný stres. Pocit nedodělaných úkolů nás trápí a snažíme se s tím i ve spánku něco udělat. Důsledkem je nejen snížená kvalita spánku, ale právě bruxismus. Se skřípáním zubů se také častěji setkávají lidé trpící depresemi, úzkostmi nebo schizofrenií.

Bruxismus souvisí i s poruchami spánku. Pokud trpíme nespavostí, poruchami dýchání (spánková apnoe, chrápání) nebo nespíme hlubokým spánkem, je pravděpodobnější, že začneme skřípat zuby.

Dalším důvodem pro rozvoj bruxismu bývá nadměrná konzumace kofeinu, alkoholu nebo stimulujících látek předtím, než ulehneme do postele. Také bychom se měli vyvarovat kouření nebo nadměrné konzumaci cukru. Všechny tyto látky totiž narušují kvalitu a přirozený proces spánku, což může vést právě ke skřípání zubů.

Svůj vliv na rozvoj bruxismu mohou mít i některé léky, zejména ze skupin antidepresiv či antipsychotik. V neposlední řadě je skřípání zubů typičtější u lidí, co trpí vybranými neurologickými nemocemi (např. Alzheimerova nemoc, epilepsie, Parkinsonova nemoc).

yuris alhumaydy mSXMHkgRs8s unsplash

Jaké jsou následky skřípání zubů?

Přirozeným důsledkem skřípání zubů je narušení zubní skloviny. Ta chrání zub před opotřebením a onemocněními, a tak pokud dojde ke zhoršení jejího stavu, může to vést k citlivosti zubů, stejně jako k lámání nebo jejich ztrátě. Samozřejmě může dojít i k poranění jazyka nebo dásně.

Neustálé skřípání zuby také způsobuje bolesti hlavy, zubů a čelisti (někdy může vést i k rozvoji temporomandibulární poruchy, TMD) Jedná se o velmi nepříjemné bolesti, které mohou ve svém konečném důsledku ovlivnit kvalitu vašeho spánku i života.

Pokud jde o spánek, nemusí to být jen bolest, která má na něj negativní vliv. I samotné skřípání zuby může znamenat přerušovaný spánek.

matthew poetker nWZs SnBDmg unsplash

Jak skřípání zubů vyřešit?

Možná si kladete otázku, jak takové skřípání zubů vůbec vyřešit, když jde o něco, co neovládáme?

Vhodnou pomůckou může být dlaha proti skřípání zubů. Tento speciálně vytvořený chránič brání tomu, aby docházelo ke skřípání, jinými slovy se vyhnete narušení zubní skloviny.

Dočasně si můžete pomoci i speciálními léky – např. léky na uvolnění svalového napětí (tzv. myorelaxancia), analgetiky nebo protizánětlivými léky (tzv. nesteroidní antiflogistika). Pokud po psychické stránce prožíváte těžké období, mohou vám pomoci léky proti úzkosti (tzv. anxiolytika) nebo antidepresiva. Nezapomeňte ovšem nejdříve vyzkoušet i psychoterapii nebo relaxační techniky.

Samozřejmě byste měli dodržovat i následující doporučení týkající se zdravého životního stylu – víc cvičte, věnujte se vlastním koníčkům a rodině, dostatečně odpočívejte, omezte kouření, konzumaci alkoholu, kávy a čaje především ve večerních hodinách.

filip rankovic grobgaard joILn6p oeM unsplash edited scaled

Další tipy pro zdravý spánek

Špunty do uší

Špunty do uší mohou být další skvělým tipem pro zkvalitnění spánku. Budou se vám hodit ne jen na cestách nebo koncertech, ale i doma když vás ruší sousedi či chrápání partnera.

Špunty do uší od SleepKing, jako jsou ty z řady Amadeus, nabízejí komfortní a efektivní řešení pro blokování okolního hluku. Dostupné v různých velikostech a vyrobené z mimořádně měkkého a hypoalergenního silikonu, tyto špunty poskytují přizpůsobitelnost a pohodlí pro všechny uživatele. Jsou ideální pro použití v hlučném prostředí.

Masky na spaní

Masky na spaní účinně blokují rušivé světlo a pomáhají vytvářet ideální tmavé prostředí pro odpočinek.

Masky na spaní od značky SleepKing jsou známy svou kvalitou a rozmanitostí modelů. Mezi oblíbené typy patří anatomicky tvarované masky, které se přizpůsobí konturám vašeho obličeje a zajišťují maximální pohodlí bez tlačení na oči, jako například modely Daisy a Lily. Pro milovníky luxusu nabízí SleepKing také hedvábné masky, jako je model Elisabeth, který nabízí extra měkkost a je hypoalergenní, a zlatou hedvábnou masku Sophia, která kromě pohodlí přináší i péči o pleť díky vlastnostem přírodního hedvábí.

Brýle proti modrému světlu

Brýle proti modrému světlu jsou skvělou pomůckou pro zlepšení kvality spánku, protože pomáhají blokovat modré světlo vyzařované z elektronických zařízení, které může narušovat vaši přirozenou produkci melatoninu. Toto světlo často způsobuje obtíže s usínáním a může vést k nekvalitnímu spánku.

Brýle proti modrému světlu od značky SleepKing si zakládají na kvalitě a nabízí několik druhů brýlí, které efektivně blokují nejen modré, ale i zelené světlo. Mezi populární modely patří například Červené brýle „Henry“, které blokují 100 % modrého i zeleného světla, a Oranžové brýle „Charles“, které jsou stejně efektivní a zároveň mají stylový design.

Doplňky na spaní

Na SleepKing naleznete širokou nabídku doplňků na spaní, včetně melatoninu, hořčíku a dalších bylin, které mohou podporovat lepší spánek. Melatonin je přirozeně se vyskytující hormon, který reguluje spánkový cyklus, a jeho doplnění může být užitečné pro lidi s nespavostí. Hořčík přispívá k normální funkci nervové soustavy a psychické činnosti, což může napomoci k lepší relaxaci a kvalitě spánku.

Mrkněte na další naše články o spánku 👇

Obsah Vašeho košíku