Brýle proti modrému světluMasky na spaníŠpunty do ušíDoplňky stravyZnačkyBalíčky a slevyKontaktBlog
Porovnání brýlí

Spánková obrna: Co to je a proč k ní dochází během spánku?

Každý z nás už někdy slyšel o nočních můrách, ale co když se noční můra stane skutečností, a vy se probudíte, ale nemůžete se pohnout? Tento stav je známý jako spánková obrna, někdy označovaná i jako spánková paralýza. Jde o stav, který může být prožíván velmi intenzivně a děsivě, i když fyzicky neohrožuje náš život.…

Autor: Julie  |   Zvěřejněno: 30. 9. 2024  |  Aktualizováno: 30. 9. 2024  |

Každý z nás už někdy slyšel o nočních můrách, ale co když se noční můra stane skutečností, a vy se probudíte, ale nemůžete se pohnout? Tento stav je známý jako spánková obrna, někdy označovaná i jako spánková paralýza. Jde o stav, který může být prožíván velmi intenzivně a děsivě, i když fyzicky neohrožuje náš život. V tomto článku se podíváme na to, co spánková obrna vlastně je, proč k ní dochází a jak se s ní můžeme vypořádat.

pexels almadastudio 1877802

Co je spánková obrna?

Spánková obrna (známá také jako spánková paralýza) je stav, kdy se člověk během usínání nebo probouzení nachází ve stavu mezi spánkem a bděním. Mozek je již (nebo stále) aktivní, ale tělo zůstává dočasně paralyzované. Tento stav trvá obvykle jen několik sekund až minut, přesto může být velmi stresující. Lidé v tomto stavu často zažívají pocit bezmoci, protože nejsou schopni hýbat tělem, a mnohdy se přidávají i halucinace.

Během spánkové obrny je člověk plně při vědomí, ale jeho svaly zůstávají ochablé, což je přirozený stav, který tělo používá k tomu, aby nás během snění chránilo před fyzickými pohyby. Problém nastává, když se tento mechanismus uvolnění svalů aktivuje, zatímco už jsme částečně probuzení.

Proč a jak ke spánkové obrně dochází?

Spánková obrna nastává především v REM fázi spánku, což je fáze, kdy nejčastěji sníme. Tělo v této fázi dočasně vypíná svaly, aby nás ochránilo před nechtěnými pohyby během snění. Pokud však dojde k narušení přechodu mezi spánkem a bděním, může se stát, že mozek se probudí dříve než tělo, a tím vznikne spánková obrna.

Mezi nejčastější faktory, které mohou spánkovou obrnu vyvolat, patří:

  • Nedostatek spánku nebo nepravidelný spánkový režim
  • Nadměrný stres a úzkost
  • Spánkové poruchy jako narkolepsie
  • Spánek na zádech, což může zvyšovat pravděpodobnost výskytu spánkové obrny
pexels karolina grabowska 4379963 edited scaled

Jaké jsou příznaky spánkové obrny?

Spánková obrna může být velmi rozmanitá, ale existují některé příznaky, které jsou pro ni typické. Člověk zažívá neschopnost pohybu a řeči, i když je plně při vědomí. Tento stav bývá často doprovázen pocitem úzkosti nebo strachu, někdy i pocitem, že je v místnosti někdo další.

Halucinace jsou také častým jevem, přičemž mohou být vizuální (vidění stínů nebo postav), sluchové (slyšení hlasů či zvuků), nebo dokonce taktilní (pocit doteku). Tyto halucinace jsou výsledkem toho, že mozek je stále částečně ve snové fázi, a tak mohou sny pronikat do vnímání reality.

aedrian salazar hGDoyIFADHo unsplash edited scaled

Je spánková obrna nebezpečná?

Spánková obrna sama o sobě není fyzicky nebezpečná. I když se člověk cítí uvězněný a bezmocný, jedná se o přechodný stav, který sám odezní. Problém může nastat, pokud se spánková obrna objevuje pravidelně a negativně ovlivňuje kvalitu spánku. V takových případech může vést k vyčerpání, zvýšené úzkosti nebo dokonce k obavám z usínání.

Pokud trpíte spánkovou obrnou často, je dobré poradit se s lékařem nebo odborníkem na spánkové poruchy. Mohou být doporučeny různé změny v životním stylu nebo terapie, které pomohou zlepšit kvalitu spánku a snížit frekvenci spánkové obrny.

pexels olly 3768582

Jak se spánkové obrně vyhnout?

Existuje několik způsobů, jak minimalizovat riziko výskytu spánkové obrny:

  1. Zlepšete kvalitu spánku: Ujistěte se, že máte dostatek spánku a dodržujete pravidelný spánkový režim. Doporučuje se spát 7-9 hodin denně, aby tělo i mozek měly dostatek času na regeneraci.
  2. Snižte stres: Stres je jedním z hlavních spouštěčů spánkové obrny. Vyzkoušejte relaxační techniky, jako je meditace, dechová cvičení nebo jóga, které vám mohou pomoci uvolnit mysl před spaním.
  3. Změňte spánkovou pozici: Některé studie naznačují, že spánek na zádech zvyšuje pravděpodobnost výskytu spánkové obrny. Zkuste spát na boku, abyste minimalizovali riziko.
  4. Vyvarujte se stimulantům: Před spaním omezte konzumaci kofeinu, alkoholu a nikotinu, které mohou narušit spánkový cyklus.

Co dělat, když zažíváte spánkovou obrnu?

Pokud vás spánková obrna postihne, je důležité zůstat klidný. I když je pocit paralyzace děsivý, vězte, že stav za chvíli odezní. Zkuste se zaměřit na dýchání a pomalu se snažte pohnout drobnými svaly, například prsty na nohou nebo rukou. Jakmile se vám podaří pohyb, paralýza obvykle rychle ustoupí.

Někteří lidé také doporučují, aby se při spánkové obrně pokusili zavřít oči a představit si příjemné prostředí, které je uklidní. Tím se mohou zbavit pocitu strachu a halucinace mohou zeslábnout.

kelly sikkema Mw55efS Ws0 unsplash

Spánková obrna a výzkum

Výzkumy spánkové obrny stále probíhají a odborníci se snaží lépe porozumět tomuto fenoménu. Vědci věří, že spánková obrna je přirozeným výsledkem nesouladu mezi různými fázemi spánku. REM fáze spánku, kdy jsou naše svaly přirozeně ochablé, se prolíná s fází bdělosti, což vede k dočasné neschopnosti pohybu.

Moderní výzkumy se zaměřují na způsoby, jak snížit frekvenci výskytu spánkové obrny, a na zlepšení kvality spánku u těch, kteří jí trpí pravidelně. Existují také teorie, že lidé s narušeným cirkadiánním rytmem, například kvůli práci na směny, mohou být k této poruše náchylnější.

Závěr

Spánková obrna je fascinujícím, ale často i děsivým fenoménem, který může ovlivnit naši kvalitu spánku a psychiku. I když není nebezpečná, je důležité pochopit její příčiny a mechanismy, abychom mohli případně přijmout preventivní opatření. Klíčem ke zvládnutí spánkové obrny je pravidelný spánkový režim, snížení stresu a správná spánková hygiena. Pokud se s tímto jevem potýkáte často, nebojte se vyhledat odbornou pomoc a najít způsob, jak zlepšit kvalitu svého spánku.

Mrkněte na další naše články o spánku 👇

Obsah Vašeho košíku