Brýle proti modrému světluMasky na spaníŠpunty do ušíDoplňky stravyZnačkyPodzimní výprodejKontaktBlog
Porovnání brýlí

Zablokovaná krční páteř: Jak špatné spaní může zablokovat krční páteř

Bolest v oblasti krční páteře patří mezi velmi časté onemocnění, za jehož masivní nárůst v poslední době může především nesprávné držení těla a sedavé zaměstnání. Jednou z příčin jsou však i nevhodně nastavené podmínky pro náš spánek – můžeme mít špatnou matraci, polštář, ale také je možnost, že jsme se prostě jen blbě vyspali. Trápí-li…

Autor: Jan Zámečník  |   Zvěřejněno: 26. 9. 2024  |  Aktualizováno: 26. 9. 2024  |

Bolest v oblasti krční páteře patří mezi velmi časté onemocnění, za jehož masivní nárůst v poslední době může především nesprávné držení těla a sedavé zaměstnání. Jednou z příčin jsou však i nevhodně nastavené podmínky pro náš spánek – můžeme mít špatnou matraci, polštář, ale také je možnost, že jsme se prostě jen blbě vyspali. Trápí-li vás zablokovaná krční páteř, možná vám tento článek pomůže s řešením tohoto palčivého problému.

pexels karolina grabowska 4506105

Jak se projevuje zablokovaná krční páteř?

Ztuhlý krk není vůbec nic příjemného. Tento stav doprovází snížená pohyblivost krku a bolest – ta se může projevovat v oblasti krku nebo „vystřelovat” do dalších částí těla (hlavy, ramen, rukou).

Zablokovaná krční páteř se však může na sebe upozornit i dalšími nepříjemnými stavy. Nejčastěji se jedná o nevolnost, závratě, zvracení, bolesti hlavy, migrény, mravenčení za krkem nebo mrtvění rukou.

pexels olly 3812757

Jak dlouho trvá zablokovaná krční páteř?

Většinou bolest v oblasti krční páteře odezní po pár dnech, někdy však může trvat i delší dobu. Navíc existuje riziko, že bolesti budou trvalé. Záleží totiž na příčině zablokovaného krku. Pokud jste se projednou špatně vyspali, je velká pravděpodobnost, že bolest brzy zmizí. Možné jsou ale i varianty, kdy za váš permanentně zablokovaný krk mohou jiné podmínky ve vaší ložnici.

Jestliže se však zablokované krční páteře nedokážete sami zbavit, měli byste navštívit lékaře. Ten vás pravděpodobně odkáže na fyzioterapeuta nebo neurologa.

pexels karolina grabowska 4506206

Jak předcházet zablokované krční páteři?

Abyste nemuseli řešit následky v podobě akutní blokády krku, je vhodné přijmout některá preventivní opatření.

Rozhodně byste měli investovat do kvalitní matrace, která vyhovuje vašemu stylu spaní. Velkou roli sehrává i správně vybraný polštář – za tímto účelem si můžete pořídit speciální anatomicky tvarované polštáře, jejichž hlavním účelem je poskytnutí dostatečné opory vašemu krku.

Pomoci si můžete i speciálními gelovými polštářky, horkým ručníkem, lahví s vodou nebo elektrickou dečkou k prohřátí krku. Z dalších tipů doporučujeme dodržování pravidelného režimu (choďte spát a vstávejte ve stejnou dobu), spěte ve své posteli (tedy žádné podřimování na sedačce nebo v křesle u televize), naučte se správně dýchat (měli byste dýchat do břicha a hluboce vydechovat) a po ránu se nezapomeňte pořádně protáhnout. Případně zařaďte doplňky stravy s obsahem hořčíku.

Mrkněte na další naše články o spánku 👇

Obsah Vašeho košíku