Brýle proti modrému světluMasky na spaníŠpunty do ušíDoplňky stravyZnačkyPodzimní výprodejKontaktBlog
Porovnání brýlí

Jak odstranit kruhy pod očima? Osvědčené tipy i babské rady

Nikdo nechce mít kruhy pod očima. Nejen že z estetického hlediska nejde o nic pěkného, ale současně se kruhy pod očima považují za projev zhoršené životosprávy. S touto vadou na kráse se v životě potkal zřejmě každý – někdo se jich zbaví brzy, jiného mohou „zdobit” i celý život. Na vině totiž nemusí být jen nedostatek…

Autor: Jan Zámečník  |   Zvěřejněno: 26. 9. 2024  |  Aktualizováno: 17. 10. 2024  |

Nikdo nechce mít kruhy pod očima. Nejen že z estetického hlediska nejde o nic pěkného, ale současně se kruhy pod očima považují za projev zhoršené životosprávy. S touto vadou na kráse se v životě potkal zřejmě každý – někdo se jich zbaví brzy, jiného mohou „zdobit” i celý život. Na vině totiž nemusí být jen nedostatek spánku, ale i genetické předpoklady.

pexels photo 117459 1080x608 1
zdroj: https://www.firstderm.com/

Jaké jsou příčiny kruhů pod očima?

Příčin, proč se nám dělají kruhy pod očima, je hned několik. Asi nejrozšířenější možností je nedostatek spánku a únava. Okolo očí se totiž nachází mnoho cév – pokud se špatně vyspíme, pak se nám v očním okolí nahromadí více krve. Důsledkem toho jsou pak tmavé kruhy pod očima, které jsou poměrně výrazné.

Na vině je však i věk. Kruhy pod očima totiž představují přirozený projev stárnutí – čím jsme starší, tím větší a výraznější kruhy máme. Svůj vliv má také genetika, a tak se s nimi můžeme v rámci rodiny setkat i v mladém věku.  Pravděpodobnost, že se budete potýkat s kruhy pod očima, je vyšší, pokud máte tmavší pleť nebo hlouběji uložené oči.

Trpíte-li na opuchlá víčka, pak je možné, že je budou doprovázet i kruhy pod očima, nicméně jde o formu jakési iluze – otoky okolo očí totiž vrhají stín na místo pod očima.

Kruhy pod očima se vám ale mohou objevit i z celé řady dalších příčin. Jedná se často o důsledek nadměrného kouření, požívání alkoholu, nedostatečné konzumace tekutin, nevyvážené strava, vysokého obsahu soli v jídle, zvýšeného vystavování pleti slunečnímu záření nebo onemocnění (alergie, chudokrevnost, onemocnění štítné žlázy nebo žlučových cest, poruchy pigmentace kůže atp.).

bernard hermant H33P9Yo4oDc unsplash edited scaled

Jak se zbavit černých kruhů pod očima?

Osvědčené tipy

Určitě vás zajímá, jak se této nepěkné vady zbavit. Pomůže vám dozajista:

  • dostatek kvalitního spánku
  • dostatek tekutin
  • správně nastavený jídelníček bohatý na vitamíny a minerály (zejména vitamíny C, E, K)
  • omezení kofeinu (káva, kolové nápoje), kouření a alkoholu
  • zvýšení fyzické aktivity
  • omezení stresu
  • používání slunečních brýlí jako ochranu před sluncem

Pokud trpíte na otoky víček, pomůže vám během spánku, pokud vaše horní polovina těla bude výš než dolní (doporučuje se například ležet na dvou polštářích).

Oblíbenou a účinnou variantou jsou také speciální kosmetické přípravky, které jsou určeny pro péči o oční okolí.

Hedvábné masky na spaní

Hedvábné masky na spaní jsou dalším skvělým tipem, který může výrazně prospět nejen kvalitě vašeho spánku, ale také vzhledu pokožky a redukci tmavých kruhů pod očima. Díky jemné a hladké struktuře hedvábí maska minimalizuje tření a podráždění pokožky během noci, což pomáhá předcházet tvorbě otoků a jemných vrásek v citlivé oblasti kolem očí. Blokováním světla podporuje hlubší a nerušený spánek, který je klíčový pro regeneraci pleti a může přispět ke zmírnění tmavých kruhů způsobených únavou nebo nedostatkem odpočinku. Navíc hedvábí je přirozeně hypoalergenní a obsahuje proteiny a aminokyseliny, které podporují hydrataci a pružnost pokožky, zanechávají ji jemnou a zářivou. Používání hedvábné masky na spaní tak představuje jednoduchý krok k lepší péči o pleť a svěží vzhled každé ráno.

Babské rady na oči

Naše babičky si s kruhy pod očima ale také uměly poradit. Doporučujeme například: jemnou masáž očního okolí mandlovým olejem (směrem zevnitř ven) nebo kostkami ledu, aplikaci plátků salátových okurek nebo brambor. Vyzkoušet můžete též přípravu okurkovo-citronové šťávy (poměr 1:1) nebo rajčatovo-citronové šťávy (poměr 1:1) a pomocí tamponu si směs aplikovat na oblast očního okolí. Zkusit můžete i růžovou vodu z vyluhovaných okvětních plátků růže.

pexels ivan samkov 4491166 1

Jak skrýt kruhy pod očima?

Pokud se i navzdory usilovné snaze nedokážete kruhů zbavit, jak je potom alespoň skrýt, aby nebyly vidět? V takovém případě je vhodné pořízení speciálních barevných korektorů, BB krémů, make-upů, chladicích roll-onů nebo rozjasňovačů, které jsou určeny i pro použití okolo očí.

Jednou z variant je i návštěva kliniky estetické medicíny, kde za pomoci speciálních ošetření vám pomohou zbavit se kruhů pod očima jednou provždy. Nejčastěji lékaři provádí biorevitalizaci, laserovou terapii, mezoterapii nebo dermální výplně.

pexels shvetsa 5069611 1

Červené kruhy pod očima u dětí

Červené kruhy pod očima u dětí mohou mít několik různých příčin, mezi nejběžnější patří:

  1. Únava nebo nedostatek spánku: Nedostatečný spánek nebo únava mohou způsobit ztmavení a zčervenání pokožky pod očima. Tento stav bývá poměrně častý, zvláště pokud dítě nemá dostatek kvalitního spánku.
  2. Alergie: Alergické reakce, jako jsou sezónní alergie (senná rýma), mohou způsobit otoky a zarudnutí pod očima. Dítě může mít také svědivé nebo slzící oči, což může přispět k podráždění a červeným kruhům.
  3. Podráždění kůže nebo ekzém: Citlivá pokožka nebo atopický ekzém mohou také způsobit červené kruhy kolem očí. Děti s ekzémem mohou mít pokožku suchou, podrážděnou a náchylnou k zarudnutí.
  4. Infekce nebo zánět: Zánět dutin (sinusitida) nebo oční infekce mohou způsobit otoky a červené kruhy pod očima. Tyto stavy jsou často doprovázeny dalšími příznaky, jako jsou bolesti hlavy, ucpaný nos nebo výtok z očí.
  5. Dehydratace: Nedostatek tekutin může způsobit, že pokožka pod očima vypadá tmavší a červená. Dehydratace se může projevit také suchými rty a celkovou únavou.

Pokud se červené kruhy objevují často nebo jsou doprovázeny jinými symptomy, jako je horečka, bolest, nebo celkové změny v chování dítěte, je vhodné konzultovat situaci s pediatrem, aby mohl správně stanovit diagnózu a případnou léčbu.

michal bar haim NYvRaxVZ M unsplash

Mrkněte na další naše články o spánku 👇

Obsah Vašeho košíku