Brýle proti modrému světluMasky na spaníŠpunty do ušíDoplňky stravyZnačkyPodzimní výprodejKontaktBlog
Porovnání brýlí

Chronická nespavost a její dopad na zdraví: Co můžete udělat už dnes

Spánek je jedním z nejdůležitějších pilířů našeho zdraví. Přesto mnoho lidí trpí chronickou nespavostí, která může mít vážné dopady na fyzické i duševní zdraví. Pokud se vám dlouhodobě nedaří usnout nebo máte problémy se spánkem, nejste v tom sami. Pojďme se podívat na to, jak chronická nespavost ovlivňuje naše tělo a co můžete udělat už…

Autor: Julie  |   Zvěřejněno: 24. 9. 2024  |  Aktualizováno: 24. 9. 2024  |

Spánek je jedním z nejdůležitějších pilířů našeho zdraví. Přesto mnoho lidí trpí chronickou nespavostí, která může mít vážné dopady na fyzické i duševní zdraví. Pokud se vám dlouhodobě nedaří usnout nebo máte problémy se spánkem, nejste v tom sami. Pojďme se podívat na to, jak chronická nespavost ovlivňuje naše tělo a co můžete udělat už dnes, abyste zlepšili kvalitu svého spánku.

Co je chronická nespavost?

Chronická nespavost je porucha spánku, která trvá déle než tři měsíce a projevuje se alespoň třikrát týdně. Může zahrnovat obtíže s usínáním, časté probouzení během noci nebo příliš brzké vstávání. Na rozdíl od krátkodobé nespavosti, která je často způsobena stresem nebo změnami v životním stylu, chronická nespavost má hlubší příčiny a vyžaduje cílenou pozornost.

solving healthcare jIKXdqKILgk unsplash

Dopady chronické nespavosti na zdraví

Fyzické zdraví

  • Oslabený imunitní systém: Nedostatek spánku může snížit schopnost těla bojovat proti infekcím, což vede k častějším nemocem.
  • Zvýšené riziko chronických onemocnění: Dlouhodobá nespavost je spojena s vyšším rizikem vzniku srdečních chorob, diabetu 2. typu a hypertenze.
  • Nárůst tělesné hmotnosti: Spánkový deficit ovlivňuje hormony regulující chuť k jídlu, což může vést k přejídání a obezitě.

Duševní zdraví

  • Deprese a úzkost: Nespavost může zhoršovat příznaky deprese a úzkosti nebo být jejich příčinou.
  • Snížená kognitivní funkce: Problémy s pamětí, soustředěním a rozhodováním jsou častými důsledky nedostatku spánku.
  • Emocionální nestabilita: Nedostatečný spánek může vést k podrážděnosti, výkyvům nálad a snížené odolnosti vůči stresu.
pexels olly 3807629

Co můžete udělat už dnes? Tipy na chronickou nespavost

Vytvořte si pravidelný spánkový režim

  • Stanovte si pevný čas pro usínání a vstávání, i o víkendech. Tělo si tak vytvoří přirozený rytmus.
  • Vyhněte se zdřímnutí během dne, zejména v odpoledních hodinách.

Přizpůsobte své spánkové prostředí

  • Tmavý a tichý pokoj: Použijte zatemňovací závěsy nebo masku na spaní a eliminujte hluk pomocí špuntů do uší nebo bílého šumu.
  • Příjemná teplota: Ideální je chladnější prostředí kolem 18–20 °C.
  • Kvalitní matrace a polštář: Investice do pohodlného lůžka se vyplatí.

Omezte stimulační látky

  • Kofein a nikotin: Vyhněte se konzumaci kávy, čaje a cigaret alespoň 4–6 hodin před spaním.
  • Alkohol: I když může usnadnit usínání, narušuje hluboké fáze spánku.

Vytvořte si relaxační rutinu před spaním

  • Čtení knihy, poslech uklidňující hudby nebo teplá koupel mohou pomoci uvolnit tělo i mysl.
  • Meditace nebo dechová cvičení: Techniky mindfulness mohou snížit stres a připravit vás na spánek.

Omezte používání elektroniky

  • Modré světlo z obrazovek (mobilů, tabletů, počítačů) potlačuje produkci melatoninu, hormonu spánku. Vyhněte se elektronice alespoň hodinu před spaním. Nebo používejte brýle proti modrému světlu.

Sledujte svou stravu a fyzickou aktivitu

  • Lehčí večeře: Vyhněte se těžkým jídlům a kořeněným pokrmům před spaním.
  • Pravidelný pohyb: Fyzická aktivita během dne zlepšuje kvalitu spánku, ale intenzivní cvičení by mělo skončit nejpozději 3 hodiny před usnutím.
pexels max nikhil thimmayya 264069 802417

Léčba chronické nespavosti: kognitivně-behaviorální terapie pro nespavost (CBT-I)

Pokud trpíte dlouhodobými problémy se spánkem, je důležité začít hledat účinná řešení. Léčba chronické nespavosti zahrnuje více než jen základní rady, jako je omezení kofeinu nebo dodržování spánkové hygieny. Jedním z nejúčinnějších přístupů je kognitivně-behaviorální terapie pro nespavost (CBT-I). Tato terapie pomáhá změnit negativní myšlenkové vzorce a návyky spojené se spánkem a nahrazuje je pozitivními a podpůrnými strategiemi.

V některých případech může lékař doporučit krátkodobé užívání léků na spaní, které mohou pomoci překonat akutní fázi nespavosti. Je však důležité pohlížet na léky pouze jako na doplněk k dlouhodobým změnám životního stylu a návyků.

pexels cottonbro 4101143

Kdy vyhledat odbornou pomoc?

Pokud se vaše potíže se spánkem nezlepšují ani po zavedení těchto opatření, je vhodné obrátit se na lékaře nebo specialistu na spánkové poruchy. Mohou vám nabídnout další možnosti, jako je kognitivně-behaviorální terapie, která je účinná při léčbě nespavosti.

Chronická nespavost není něco, co byste měli ignorovat nebo s čím byste se měli smířit. Má významný dopad na kvalitu vašeho života i zdraví. Dobrou zprávou je, že existuje mnoho kroků, které můžete podniknout už dnes, abyste zlepšili svůj spánek. Klíčem je trpělivost a konzistence. Vaše tělo a mysl vám za to poděkují.

Mrkněte na další naše články o spánku 👇

Obsah Vašeho košíku