Brýle proti modrému světluMasky na spaníŠpunty do ušíDoplňky stravyZnačkyPodzimní výprodejKontaktBlog
Porovnání brýlí

Heřmánkový čaj a jeho účinky: V čem je heřmánek zázračný?

Kdo by neznal heřmánek? Tato drobná bílá květinka s typickou vůní je jedním z nejstarších a nejrozšířenějších léčivých rostlin na světě. Ale co je na heřmánku tak zázračného, že si zaslouží místo v naší spíži i lékárničce? Připravte si šálek heřmánkového čaje a pojďme to společně objevit.Co je heřmánek a odkud pochází?Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla)…

Autor: Julie  |   Zvěřejněno: 23. 9. 2024  |  Aktualizováno: 23. 9. 2024  |

Kdo by neznal heřmánek? Tato drobná bílá květinka s typickou vůní je jedním z nejstarších a nejrozšířenějších léčivých rostlin na světě. Ale co je na heřmánku tak zázračného, že si zaslouží místo v naší spíži i lékárničce? Připravte si šálek heřmánkového čaje a pojďme to společně objevit.

Co je heřmánek a odkud pochází?

Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla) je jednoletá bylina pocházející z Evropy a západní Asie. Díky svým léčivým vlastnostem se rozšířil do celého světa. Heřmánek byl ceněn již ve starověkém Egyptě, kde byl považován za dar od boha slunce Ra. Řekové a Římané ho používali jako lék na horečku a kožní problémy.

pexels pixabay 159110

Heřmánkový čaj a jeho léčivé účinky

Pomoc při trávení

Jedním z nejznámějších účinků heřmánku je jeho schopnost uklidnit trávicí trakt. Heřmánkový čaj pomáhá při nadýmání, křečích a žaludečních nevolnostech. Pokud jste si dopřáli o jeden knedlík navíc, šálek heřmánkového čaje může být váš nejlepší přítel.

Podpora spánku a relaxace

Máte problémy se spánkem? Heřmánek je přírodní sedativum, které pomáhá uvolnit tělo i mysl. Šálek teplého heřmánkového čaje před spaním může být klíčem k sladkým snům. Navíc je to mnohem zdravější než počítání oveček do nekonečna.

Protizánětlivé vlastnosti

Heřmánek obsahuje silné antioxidanty a látky s protizánětlivými účinky. Tyto vlastnosti mohou pomoci zmírnit bolesti hlavy, svalů nebo menstruační křeče. Heřmánkový čaj je takový malý domácí lékárník.

Posílení imunitního systému

Díky obsahu flavonoidů a dalších prospěšných látek může heřmánek podpořit imunitní systém. Pravidelné popíjení heřmánkového čaje může pomoci vašemu tělu lépe bojovat proti nachlazení a infekcím. A kdo by nechtěl mít imunitu jako superhrdina?

Péče o pleť a hojení ran

Heřmánek není jen pro pití. Obklady a koupele s heřmánkem mohou pomoci při kožních problémech, jako jsou ekzémy, akné nebo drobná poranění. Jeho antiseptické vlastnosti urychlují hojení a zklidňují podrážděnou pokožku.

pexels sora shimazaki 5938358

Heřmánek v kosmetice a aromaterapii

Heřmánkový olej a extrakty jsou oblíbené v kosmetickém průmyslu. Najdete je v krémech, šamponech i mýdlech. V aromaterapii se heřmánek používá pro své uklidňující účinky na nervový systém. Jeho vůně může pomoci snížit stres a navodit pocit pohody. Takže až příště ucítíte vůni heřmánku, zhluboka se nadechněte a relaxujte.

Jak připravit dokonalý šálek heřmánkového čaje

Příprava heřmánkového čaje je jednoduchá, ale pár triků ho může povýšit na gurmánský zážitek:

  1. Použijte kvalitní sušený heřmánek: Ideálně organický, abyste se vyhnuli pesticidům.
  2. Správné množství: Na jeden šálek použijte jednu až dvě čajové lžičky sušeného heřmánku.
  3. Teplota vody: Zalijte heřmánek vodou o teplotě kolem 90 °C, nikoli vroucí, aby se zachovaly účinné látky.
  4. Louhování: Nechte čaj louhovat 5 až 10 minut pod pokličkou.
  5. Dochucení: Můžete přidat med, citron nebo trochu máty pro osvěžení.

A teď už jen najděte pohodlné místo, posaďte se a vychutnejte si svůj šálek klidu.

pexels thought catalog 317580 904616

Možné vedlejší účinky a opatrnost při užívání

I když je heřmánek obecně považován za bezpečný, někteří lidé by měli být opatrní:

  • Alergie: Pokud jste alergičtí na rostliny z čeledi hvězdnicovitých (např. ambrózie, měsíček), může u vás heřmánek vyvolat alergickou reakci.
  • Interakce s léky: Heřmánek může ovlivňovat účinky některých léků, zejména antikoagulancií. Pokud užíváte léky, poraďte se s lékařem.
  • Těhotenství a kojení: I když není heřmánek považován za nebezpečný, těhotné a kojící ženy by měly jeho konzumaci konzultovat s odborníkem.

Vždy platí zlaté pravidlo: všeho s mírou.

pexels alexasfotos 2339013

Proč zařadit heřmánkový čaj do svého každodenního života?

Heřmánkový čaj je více než jen nápoj. Je to přírodní lék, který nabízí řadu zdravotních výhod, od zlepšení trávení po podporu spánku. Navíc má příjemnou chuť a vůni.

Takže pokud hledáte jednoduchý způsob, jak podpořit své zdraví a pohodu, možná je čas dát heřmánku šanci. Vždyť jak říkaly naše babičky: „Na každou bolístku roste bylinka.“ A heřmánek je rozhodně jednou z těch nejlepších.

Mrkněte na další naše články o spánku 👇

Obsah Vašeho košíku