Brýle proti modrému světluMasky na spaníŠpunty do ušíDoplňky stravyZnačkyPodzimní výprodejKontaktBlog
Porovnání brýlí

Jak dlouho působí kofein? Vše co potřebujete vědět o kofeinu

Kofein je pro mnohé z nás nepostradatelným pomocníkem při ranním vstávání nebo během náročného dne. Ale víte opravdu, co se děje ve vašem těle po vypití šálku kávy nebo energetického nápoje? Pojďme společně prozkoumat tajemství tohoto populárního stimulantu.Co je kofein a kde ho najdeme?Kofein je přírodní stimulant, který se přirozeně vyskytuje v semenech, listech a…

Autor: Julie  |   Zvěřejněno: 23. 9. 2024  |  Aktualizováno: 23. 9. 2024  |

Kofein je pro mnohé z nás nepostradatelným pomocníkem při ranním vstávání nebo během náročného dne. Ale víte opravdu, co se děje ve vašem těle po vypití šálku kávy nebo energetického nápoje? Pojďme společně prozkoumat tajemství tohoto populárního stimulantu.

Co je kofein a kde ho najdeme?

Kofein je přírodní stimulant, který se přirozeně vyskytuje v semenech, listech a plodech různých rostlin. Nejznámějšími zdroji jsou kávová zrna, čajové lístky a kakaové boby. Kofein však nenajdete jen v kávě a čaji. Skrývá se také v čokoládě, energetických nápojích, některých limonádách a dokonce i v lécích proti bolesti a nachlazení.

milo miloezger rKYRJu0n06Y unsplash

Jak kofein ovlivňuje lidský organismus?

Po konzumaci kofeinu se začne dít řada zajímavých věcí. Kofein rychle vstupuje do krevního oběhu a během 15 až 45 minut dosahuje maximální koncentrace v těle. Hlavním kouzlem kofeinu je jeho schopnost blokovat adenosin, neurotransmiter, který nás přirozeně unavuje. Tím nám dodává pocit energie a snižuje vnímání únavy.

Kofein také stimuluje uvolňování adrenalinu, což může zvýšit srdeční tep a krevní tlak. Pro některé z nás je to vítané nakopnutí, pro jiné to může znamenat nervozitu nebo neklid. Navíc kofein zvyšuje hladinu dopaminu v mozku, což nám může zlepšit náladu.

manki kim L82 kkEBOd0 unsplash

Délka působení kofeinu v těle- Jak dlouho působí kofein?

Jak dlouho s námi dávka kofeinu zůstane? Poločas rozpadu kofeinu v těle je přibližně 4 až 6 hodin. To znamená, že pokud si dáte šálek kávy s obsahem 100 mg kofeinu v 16 hodin, kolem 22. hodiny budete mít v těle stále asi 50 mg kofeinu.

Samozřejmě, každý z nás metabolizuje kofein trochu jinak. Faktory jako věk, tělesná hmotnost, genetika a dokonce i užívání některých léků mohou ovlivnit rychlost odbourávání kofeinu. U těhotných žen se poločas rozpadu kofeinu může prodloužit až na 15 hodin!

Proto pokud máte problémy se spánkem, možná stojí za to zvážit, kdy si dáváte svůj poslední šálek kávy.

oleg guijinsky 2CRgKZAyPXg unsplash 1

Bezpečné množství kofeinu- tabulka

Kolik kofeinu je tedy bezpečné konzumovat? Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) poskytuje následující doporučení:

SkupinaJednorázová dávkaMaximální denní příjem
DospělíAž 200 mgAž 400 mg
Těhotné a kojící ženyAž 200 mgAž 200 mg
Děti a dospívající3 mg/kg tělesné hmotnosti3 mg/kg tělesné hmotnosti

Poznámka: 200 mg kofeinu odpovídá přibližně dvěma šálkům filtrované kávy nebo čtyřem šálkům černého čaje.

Účinky kofeinu na spánek a nervový systém

Kofein je známý svými stimulačními účinky na nervový systém. Po jeho konzumaci se cítíme bdělejší, soustředěnější a plní energie. To je skvělé během dne, kdy potřebujeme být produktivní. Avšak tato energie může způsobit potíže, když se snažíme usnout.

Kofein blokuje receptory adenosinu v mozku, což je neurotransmiter, který nás připravuje na spánek. Výsledkem je, že se cítíme méně unavení a naše tělo je v pohotovosti. Pokud si tedy dáte kávu nebo energetický nápoj v pozdních odpoledních hodinách, může to vést k obtížím s usínáním, častému probouzení během noci nebo méně kvalitnímu spánku.

Nadměrná konzumace kofeinu může také způsobit nervozitu, neklid, úzkost nebo podrážděnost. U citlivějších jedinců může vést dokonce k třesu nebo bušení srdce. Pokud zaznamenáte některý z těchto příznaků, možná je čas přehodnotit množství kofeinu ve vaší stravě.

pexels chevanon 302902

Rizika nadměrného příjmu kofeinu

Všeho moc škodí a kofein není výjimkou. Překročení doporučených dávek může mít nepříjemné až nebezpečné následky:

  • Srdeční problémy: Vysoké dávky kofeinu mohou zvýšit srdeční tep a krevní tlak, což může být rizikové pro osoby s kardiovaskulárními onemocněními.
  • Dehydratace: Kofein má mírný diuretický účinek, což znamená, že podporuje vylučování vody z těla. Nadměrná konzumace bez dostatečného příjmu tekutin může vést k dehydrataci.
  • Gastrointestinální potíže: Kofein může stimulovat produkci žaludečních kyselin, což může způsobit pálení žáhy, žaludeční nevolnost nebo průjem.
  • Závislost a abstinenční příznaky: Pravidelná vysoká konzumace kofeinu může vést k fyzické závislosti. Při náhlém snížení příjmu se mohou objevit bolesti hlavy, únava, podrážděnost nebo deprese.
  • Interakce s léky: Kofein může ovlivňovat účinky některých léků, například antidepresiv nebo léků na srdce. Vždy je dobré konzultovat konzumaci kofeinu s lékařem, pokud užíváte léky.
pexels breakingpic 3008

Tipy pro bezpečnou a zdravou konzumaci kofeinu

Chcete si užívat výhod kofeinu a přitom se vyhnout jeho nástrahám? Zde je několik užitečných tipů:

  1. Sledujte svůj denní příjem: Zkuste si zapisovat, kolik kofeinu během dne přijímáte. Nezapomeňte zahrnout všechny zdroje, včetně kávy, čaje, čokolády a nápojů typu cola.
  2. Omezte konzumaci v odpoledních hodinách: Aby kofein neovlivnil váš spánek, vyhněte se jeho konzumaci po 14. hodině. Pokud máte citlivost na kofein, možná bude potřeba čas posunout ještě dříve.
  3. Vyzkoušejte bezkofeinové alternativy: Pokud milujete chuť kávy nebo čaje, zkuste jejich bezkofeinové varianty. Existuje také řada bylinných čajů, které neobsahují kofein.
  4. Hydratujte se: Pamatujte, že kofein má diuretické účinky. Ujistěte se, že během dne pijete dostatek vody.
  5. Poslouchejte své tělo: Každý z nás reaguje na kofein jinak. Pokud cítíte nepříjemné příznaky, jako je nervozita nebo bušení srdce, zkuste snížit příjem kofeinu.
  6. Konzultujte s odborníkem: Pokud máte zdravotní potíže nebo užíváte léky, promluvte si o konzumaci kofeinu se svým lékařem.
  7. Pozor na skryté zdroje kofeinu: Kofein se může skrývat v energetických tyčinkách, některých žvýkačkách nebo lécích proti bolesti. Čtěte etikety a buďte informovaní.
  8. Udržujte rovnováhu: Kofein by neměl být náhradou za kvalitní spánek, vyváženou stravu nebo zdravý životní styl.

Kofein a těhotenství: doporučení pro nastávající matky

Pro nastávající maminky je kofein trochu ošemetné téma. Kofein totiž snadno prochází placentou a může ovlivnit plod, který ještě nemá plně vyvinuté enzymy pro jeho odbourávání. Nadměrná konzumace kofeinu v těhotenství může zvýšit riziko nízké porodní hmotnosti dítěte nebo dokonce předčasného porodu.

EFSA proto doporučuje, aby těhotné a kojící ženy omezily svůj denní příjem kofeinu na maximálně 200 mg. To znamená jeden až dva šálky kávy denně. A nezapomeňte, že kofein se skrývá i v čokoládě, čaji a některých jiných nápojích.

suhyeon choi NIZeg731LxM unsplash

Kofein může být skvělým pomocníkem při zvládání náročných dnů, ale je důležité s ním zacházet opatrně. S informacemi a uvědomělým přístupem můžete využít jeho výhod a vyhnout se možným rizikům. A nezapomeňte, že někdy je nejlepší si prostě odpočinout a nechat tělo načerpat energii přirozenou cestou.

Mrkněte na další naše články o spánku 👇

Obsah Vašeho košíku