Brýle proti modrému světluMasky na spaníŠpunty do ušíDoplňky stravyZnačkyPodzimní výprodejKontaktBlog
Porovnání brýlí

Jakou zvolit tvrdost matrace: stupnice tvrdosti matrace

Ačkoliv spousta lidí patří mezi spořivé typy, jsou věci, na kterých by se za žádných okolností nemělo šetřit. Pořádně kvalitní matrace představuje základ pro kvalitní spánek. Snažte se tedy neodbýt první matrací, kterou objevíte, ale pořádně si vyberte. Jednou ze stěžejních otázek při rozhodování je i volba tvrdosti matrace.Proč je tvrdost matrace důležitá?Někteří z nás…

Autor: Jan Zámečník  |   Zvěřejněno: 16. 9. 2024  |  Aktualizováno: 16. 9. 2024  |

Ačkoliv spousta lidí patří mezi spořivé typy, jsou věci, na kterých by se za žádných okolností nemělo šetřit. Pořádně kvalitní matrace představuje základ pro kvalitní spánek. Snažte se tedy neodbýt první matrací, kterou objevíte, ale pořádně si vyberte. Jednou ze stěžejních otázek při rozhodování je i volba tvrdosti matrace.

Proč je tvrdost matrace důležitá?

Někteří z nás preferují spánek na tvrdších matracích, jiní se zase rádi cítí jako na obláčku. Správná tvrdost má tedy vliv na pohodlí našeho spánku. Pokud chceme vzít v potaz i atribut zdraví, měli bychom se o to více zaměřit na výběr správné tvrdosti. Velmi měkká nebo naopak tvrdá matrace mohou mít způsobit nepříjemné bolesti zad a krční páteře.

Na matraci najdeme celkem 7 zón ložných ploch – zóna hlavy, ramen, zad, bederní páteře/pánve, stehna, lýtka a paty. Jestliže máte zdravotní problémy, které se týkají některé z uvedených zón, ujistěte se, že vybraná matrace poskytuje oporu právě pro tuto část.

Pamatujte, že při zdravém spánku by měla páteř zůstat ve vodorovné poloze. Příliš měkká nebo naopak tvrdá matrace mohou způsobit prohnutí nebo zakřivení páteře (měkká matrace směrem dolů, tvrdá naopak nahoru).

slaapwijsheid nl 6qxUg4jTWdE unsplash

Stupnice tvrdosti matrace: Tvrdost podle váhy

Jednotlivé matrace se obvykle rozlišují podle tzv. stupnice tvrdosti – H1 (velmi měkká)H5 (velmi tvrdá). Ta je určena podle kompresní tvrdosti, která jednoduše řečeno znamená, že čím je větší, tím větší tlak je třeba vytvořit na matraci, aby došlo k jejímu stlačení. Někteří výrobci nicméně používají k označení jednotlivých stupňů slova „Soft” (do 60 kg váhy), „Medium” (do 80 kg) a „Firm” (více než 80 kg).

Ve své podstatě platí, že čím větší a těžší člověk je, tím tvrdší matraci potřebuje (a naopak). Pro výběr správného stupně tvrdosti matrace je však třeba kromě výšky a váhy zohlednit i další kritéria. Vzít v potaz musíte také oblíbenou spací polohu a tělesnou konstituci (tj. jestli máte například nějaký specifický tělesný atribut – např. široká ramena).

Stupnice tvrdosti matrace pod váhy

Běžně se rozlišuje několik stupňů tuhosti: H1 pro velmi měkké matrace, H2 pro měkké, H3 pro středně tvrdé, H4 pro tvrdé a H5 pro velmi tvrdé matrace.

VáhaŽenyMužiDěti
(1-19 let)
Senioři
do 30 kgH2-H3
do 40 kgH1-H2H2-H3H1
do 50 kgH2H3H2-H3H1-H2
do 60 kgH2-H3H3H3H2
do 70 kgH3H3-H4H3-H4H2-H3
do 80 kgH3-H4H3-H4H4H3
do 90 kgH3-H4H3-H4H3-H4
do 100 kgH3-H4H4H3-H4
do 110 kgH4H4-H5H3-H4
do 120 kgH4-H5H4-H5H4
do 130 kgH4-H5H5H4-H5
do 140 kgH5H5H4-H5
do 150 kgH5H5H5

Současně byste také měli zohlednit případné zdravotní problémy, např. ortopedická onemocnění v oblasti zad nebo beder.

Pokud je na vás zakoupená matrace tvrdá, pořiďte si gelový topper, přes který pak přehodíte prostěradlo. Stejně tak se může stát, že se jednou vyspíte dobře na měkké, podruhé zase na tvrdé matraci. Z tohoto důvodu existují na trhu matrace se dvěma stupni tvrdosti, tj. na každé straně je jiná tvrdost.

stephen andrews 3L7csqGqMao unsplash

Jakou tvrdost matrace zvolit pro děti?

Výše uvedená pravidla platí pro dospělé, u dětí je situace trochu jiná. Vzhledem k tomu, že jsou děti ve vývinu a v posteli by měly trávit mnohem více času než dospělí, je opravdu důležité jim vybrat správnou tvrdost matrace, aby se jim nezadělalo na zdravotní problémy do budoucna. Současně tvrdší matrace brání syndromu náhlého úmrtí kojence. Při výběru matrace pro větší děti a teenagery se ale můžete inspirovat u požadavků dospělých.

Odborníci doporučují, aby rodiče svým dětem pořizovali spíše tvrdší matrace z přírodních materiálů (např. latex, kokosová vlákna nebo koňské žíně) a bez alergenů (zejména roztoči mají tendenci se do matrací usazovat). Matrace musí odpovídat věku a váze dítěte, stejně jako anatomickému tvaru jeho páteře. Současně musí dobře odvádět vlhkost a údržba musí být jednoduchá. U dětí se stupnice tvrdosti pohybují od 1 do 7, přičemž zvolit byste měli alespoň 4 až 5. Stejně jako u dospělých, i některé dětské matrace mají dva stupně tvrdosti, z každé strany jiný. U malých miminek je vhodné též zjistit, zdali lze matraci použít s monitorem dechu.

Společně s matrací byste měli vybrat i rošt. Pouze kvalitní rošt totiž rovnoměrně rozloží váhu dítěte na matraci, tlumí jeho pohyby a má na starosti správné odvětrávání matrace. Vzhledem k tomu, že dětem se během spánku mohou přihodit různé nehody, je vhodné pořídit i potah, který lze v případě potřeby jednoduše vyprat.

pexels samraetom 1359554

Mrkněte na další naše články o spánku 👇

Obsah Vašeho košíku